Gasztro

Bundás húsok új formában: 5 egyszerű recept

Lehet egyre divatosabb hazánkban a fúziós és a molekuláris gasztronómia, az összes magyar szája mosolyra húzódik, ha valaki egy friss, ropogós bundájú rántott húst tesz elé. A megszokott "bundáshús-élmény" néhány csavarral tovább fokozható, ezt mutatja be Bereznay Tamás sztárséf.
 Rántott hús parmezános morzsában

Bundás húsok új formában

Olvasd el Tamással készült interjúnkat is! »

Bundás húsok új formában: 5 egyszerű receptHozzávalók 4 személyre:

• 8 szelet karajszelet (egyenként 10 dkg-os)
• 15 dkg zsemlemorzsa
• 5 dkg reszelt parmezán
• liszt
• 2 tojás
• tengeri só
• olaj a sütéshez

A hússzeletek mindkét oldalát besózzuk. A zsemlemorzsát összekeverjük a reszelt parmezánnal. A húst hagyományos módon panírozzuk, először lisztbe, majd felvert tojásba, legvégül a parmezános morzsába forgatjuk. Forró olajban ropogósra sütjük.

Elkészítés: 30 perc

 Vajas-citromos bundában sült hús

Bundás húsok új formában: 5 egyszerű receptHozzávalók 4 személyre:

• 8 szelet pulyka- vagy csirkemell (egyenként 10 dkg-os)
• 12 dkg vaj
• 2 darab citrom
• liszt
• tengeri só, fehér bors

A hússzeleteket besózzuk, fehér borssal fűszerezzük. A vaj felét felolvasztjuk, összekeverjük a megmosott citromok lereszelt héjával és kifacsart levével. A hússzeleteket megmártjuk a citrusos vajban, majd lisztbe forgatjuk őket. Egyenlő arányban melegítünk vajat és olajat egy serpenyőben, épp hogy legyen egy kevés zsiradék az alján. A hússzeletek mindkét oldalát megsütjük. Extra szűz olívaolajjal és citromlével ízesített zöldsaláta illik hozzá a legjobban.

Elkészítés: 30 perc

 Krumplis karaj

Bundás húsok új formában: 5 egyszerű receptHozzávalók 4 személyre:

• 8 szelet karajszelet (egyenként 10 dkg-os)
• 30 dkg burgonya
• 2 tojás
• liszt
• tengeri só, bors
• olaj a sütéshez

A burgonyát megpucoljuk, nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A hússzeleteket besózzuk és durvára tört borssal fűszerezzük. A húst először a lisztbe, majd a felvert tojásba, legvégül a lereszelt burgonyába forgatjuk. Kevés olajat forrósítunk, és a hússzeletek mindkét oldalát ropogósra sütjük. Köret nélkül, egy kis házi savanyúsággal a legfinomabb.

Elkészítés: 40 perc

 Diós-kakukkfüves csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

• 4 fél szelet csirkemellfilé
• 10 dkg zsemlemorzsa
• 5 dkg dió
• 5 szál kakukkfű
• 2 tojás
• liszt
• tengeri só

Bundás húsok új formában: 5 egyszerű recept

A zsemlemorzsát összekeverjük a kakukkfű lecsipkedett leveleivel és a durvára tört dióval. A hússzeleteket besózzuk, majd a lisztbe, a felvert tojásba és legvégül a zsemlemorzsás keverékbe forgatjuk. Forró, sütőpapírral bélelt, 200 fokos sütőben (zsiradék hozzáadása nélkül) 15–20 perc alatt megsütjük. Vajas-petrezselymes újkrumplit vagy burgonyapürét kínálunk hozzá.

Elkészítés:
20 perc

 Kókuszos csirkecomb

Bundás húsok új formában: 5 egyszerű receptHozzávalók 4 személyre:

• 12 darab felső csirkecomb
• 1 l húsleves
• liszt
• 1,5 dl tejszín vagy kókusztej
• 5 dkg kókuszreszelék
• 1 kávéskanál currypor
• olaj a sütéshez

A csirkecombot puhára főzzük a húslevesben, a bőrét lehúzzuk, és megvárjuk, amíg lehűl, ezután szárazra töröljük. Lisztbe, tejszínbe vagy kókusztejbe, majd a curryvel ízesített kókuszreszelékbe forgatjuk. Forró olajban, hirtelen kisütjük. Vajon párolt gyümölcsökkel egészen különleges fogás.

Elkészítés:
25 perc + főzés

Cikkünk a Nők Lapja Konyha februári számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top