Gasztro

Anyatejet is ad a tehén?!

Szürreálisnak hathat, de korántsem sci-fi: könnyen lehet, hogy nincs már messze az az idő, amikor ugyanúgy boltból, dobozból vehetünk majd anyatejet, mint ahogyan most a hagyományos tehéntejet.
Anyatejet is ad a tehén?!Tudtátok, hogy anyatejből már fagyit is készítenek?

Néhány napja kínai tudósok bejelentették, hogy nagyüzemi körülmények között tartott, génmódosított teheneknél sikerült elérniük, hogy az emberi anyatejhez nagyon hasonló tejet produkáljanak. Az általuk publikált tanulmány szerint ez a tej gyakorlatilag minden tekintetben ugyanolyan tápértékkel rendelkezik és alkalmas arra, hogy adott esetben helyettesítse az anyatejet. A kutatást végző csoport vezetője, Ning Li többek között azt is elmondta az angol Daily Telegraphnak, hogy ha minden a terveik szerint halad, akár már három éven belül megkezdődhet az így nyert pót-anyatej kereskedelmi forgalmazása is. A tudós azt is kiemelte, a génmódosított tehenekből nyert tej ugyanúgy tartalmazza a csecsemők számára létfontosságú lizozim és a laktoferrin nevű baktériumellenes vegyületeket, mint a hagyományos anyatej. Noha a közvélemény számára a génmanipulált élelmiszerek leginkább kedélyborzolónak hatnak, azért azt se felejtsük el, hogy a módszer talán valódi megoldást jelenthet azon anyák számára, akik valamilyen oknál fogva nem tudják a saját tejükkel táplálni a gyermeküket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top