Gasztro

A BIKAVÉR

Mi is az a Bikavér? Te tudtad, hogy a Bikavér nem csak egri, hanem szekszárdi is lehet? És hogy az első eredetvédett borunk?

Mi is az a Bikavér?

A Bikavér egy cuvéé, vagyis több bor házasítása, amely után az egyes boroknál nagyobb élvezeti értékű új minőség jön létre. A bikavér borokat az előírásnak megfelelően legalább egy évig kell fahordóban érlelni. Bikavér elnevezéssel Magyarországon két helyen készítenek és készíthetnek borokat: Szekszárdon és Egerben. A legtöbben csak az Egri Bikavért ismerik, pedig mind a név, mind a házasítás valószínűleg Szekszárdról való.

Milyen borokból készül?

A Bikavérnek minimum 3 vörösborszőlőből kell készülnie: kadarka, kékfrankos, cabarnet sauvignon, cabarnet franc, merlot, portugieser, pinot noir, blauburger, kékmedoc, és zweigelt lehet benne. A Bikavér Superior boroknak pedig legalább négy fajta házasításából kell állniuk. Az Egri Bikavér Magyarország első eredetvédett bora, ami nemcsak nagy megtiszteltetés, hanem egyenesen csoda, hiszen az Egri Bikavér készítésében a mai napig nagy szabadságot élveznek a borászok.

Egri borvidék

Az egriek egyszerűen tudják, hogy mi fán terem a Bikavér, vérükben van a házasítás. Az egri szőlők fajtától függetlenül a talaj és az időjárás miatt jó alapot képeznek a tökéletes Egri Bikavér készítéséhez. Így fordulhat elő, hogy az utóbbi időben körvonalazódni látszó két iskola. A világfajtákat (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc) tartalmazó és a tradicionális Bikavér (kékfrankos, kékoportó, kadarka, zweigelt, vagy blauburger) jól megfér egymás mellett a piacon.

A BIKAVÉR

Szekszárdi gyökerek

Szekszárdon a helyi hagyományok egy komoly követelményt állítanak a termelők elé: a bornak mindig tartalmaznia kell kadarkát. A kadarka, bár ezt kevesen tudják, viszont rendkívül érzékeny, nehezen kezelhető fajta. Feltehetőleg ez a körülmény az alapja annak a mondásnak, hogy a Szekszárdi Bikavér készítéséhez nemcsak a szőlőnek, de a borásznak is meg kell érnie. Minden elismerés tehát a szekszárdi borászoknak, akik évről évre kiváló alapborokat készítenek!

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top