
Többen kiemelkedő eredményeket értek el a Czifray-szakácsversenyen, illetve a Hagyomány és
Evolúció melegkonyhás versenyen is. Öt ifjú séfet kértünk fel arra, hogy készítsenek nekünk
viszonylag egyszerű, mégis újszerű és ötletes húsvéti fogásokat.
Az Alabárdos séfhelyettesének szívügye, hogy a „paprika előtti” ízek és ételek visszaszerezzék méltó helyüket az éttermekben és a családi ebédeken is. Véleménye szerint a régi magyar konyha fogásait a mai elvárásoknak megfelelően kell átmenteni. Ez a szemlélete, na meg nagyszerű fogásai aranyfokozatot értek a Czifray-szakácsversenyen. Húsvétra egy hollandi mártással és spenóttal kombinált buggyantott tojást ajánl.
A fiatal konyhafőnök kicsit átdolgozta a hagyományos húsvéti sonkalevest: az ízvilág megmaradt, de az új verzió sokkal több zöldséget tartalmaz, és modernebb technológiával készül. A séf egyébként a levesek mestere, a 2009-es Hagyomány és Evolúción a harmadik helyet szerezte meg újragondolt csángó csirkelevesével.
Az Ostrom utcai étterem szakácsnője kedveli a szokatlan párosításokat, a húsvéti báránybordát káposztával és lila hagymából készült lekvárral készítette el. Zsuzsa nem csak az orosz konyhában jártas, egy séfverseny nyerteseként dolgozhatott a németországi, három Michelin-csillagos Schlosshotel Lerbach konyháján is. Hitvallása: „a főzésen keresztül bepillanthatunk egy másik kultúrába”.
A séf a Czifray-verseny döntőse volt (bronzfokozatot szerzett), a polgári konyha egyik legtehetségesebb művelője. Húsvétra egy „modern” kocsonyát ajánl: akinek nem sikerült megkedvelnie a klasszikus változatot, tegyen egy próbát az ő receptjével, és garantáltan megváltozik a véleménye. Figyelem, érdemes vendéget hívni: mivel 4 adag kocsonyának senki nem áll neki, 10 főre adtuk meg a mennyiségeket.
A győri La Maréda étterem 35 éves konyhafőnöke zongoristának készült, de aztán úgy döntött, inkább a gasztronómiának szenteli a kreativitását. A mediterrán ízek mestere ezüstérmet szerzett a III. Hagyomány és Evolúció melegkonyhás szakácsversenyen, a Czifray-versenykurzuson pedig aranyfokozatot nyert. A séf „stresszmentes” fogást ajánl: akár két nappal az ünnepi ebéd előtt elkészíthető, amit tálalás előtt már csak készre kell pirítani.
A receptért kattints ide!