Gasztro

Radioaktív-e a japán tonhal?

Alaszka az Egyesült Államok Japánhoz legközelebb eső állama, és óriási halászatának jelentős része kerül forgalomba Európában. A kutatók mindenkit igyekeznek megnyugtatni.
Az ügy kapcsán megkérdeztük az egyik japán étterem vezetőjét is 

A fukusimai erőmű partjainál veszélyes mértékben szennyezett a tenger, ám mindez nincs hatással a Csendes-óceán északi részének halászatára. Alaszka állam egészségügyi biztosai rendszeresen tesztelik a főbb halfajtákat, így például a tonhalat, és eddig nem találkoztak sugárfertőzött példánnyal. „Nincs valós veszély. Az óceán hatalmas, és az ilyen víztömegben a japán partoktól távol megszűnik a sugárfertőzöttség” – nyilatkozta a helyi Étel és Gyógyszerhivatal szóvivője. Fukusima környékéről korábban főleg polipot és kagylót exportáltak. De ezektől sem kell félni, mivel a most boltokban kapható példányok még a földrengés előtti időkből származnak. Azóta pedig a katasztrófasorozat miatt teljesen megszűnt a halászat arrafelé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top