Gasztro

Jobb-e a nyúlhús a macskáénál?

Szögezzük le: a nyúlhús finom, a többi pedig már csak életfelfogás! De lássuk is, hol a helye a tapsifülesnek: a házi kedvencek között a kertben? A szabadban, a szántókon? A lakásban egy kartondobozban? Esetleg a tepsiben?!
Jobb-e a nyúlhús a macskáénál?Megkóstolnád? Itt találsz néhány igazán klassz receptet!

Ha valamiben, hát ebben a kérdésben igen megosztottak vagyunk. Húsvét környékén, de újabban ettől függetlenül is fellobban a vita, hogy együnk nyúlhúst, vagy ne? Őseink garantáltan jóízűen fogyasztották a barlang tüze mellett, ha a férfiak a vadászatból nyúllal tértek haza. De mi, a modern kor szülöttei vajon miért szeretjük annyira a tapsifülest, hogy sokunknak lelkiismeret-furdalást, esetleg undort okoz a nyúlpecsenye fogyasztása? Honnan ez az érzelmi kapocs? Álszentség? Vagy civilizációs betegség? Esetleg nagyon is valós okai vannak a kötődésnek? A kérdés meglehetősen heves érzelmi reakciókat vált ki belőlünk. Lássuk, ki hogy látja ezt a dolgot!

Kecskeméti György
Kecskeméti György

Kecskeméti György, a Nyúltenyésztők Hajdúszoboszlói Egyesületének elnöke
Én a nyulakat versenyekre tenyésztem. De ettől függetlenül én sem vetem meg a nyúlhúst, mert szerintem finom.

Juli, 42 éves állatvédő
A nyulak szeretni való állatkák! A nyúlhúst fogyasztókat semmi nem különbözteti meg a macskahúst fogyasztóktól. Én, úgy ahogy van, megvetem őket!

Barta Éva, 73 éves nyugdíjas
Én már sokat láttam életemben, nem hiszem, hogy bárkinek is lelkiismeret-furdalások közepette kellene nyulat ennie. A nyúl nagyon finom és egészséges! Gyerekkoromban vidéken sokat ettem nyúlpaprikást, ami isteni volt! Minden unokámnak magam készítettem a nyúlhúsos ételeket, amikor kicsik voltak. Egyébként szerintem az sem véletlen, hogy sokféle bébiétel is készül belőle.

Timi, 30 éves, adminisztrátor
Sokan álságos állatvédőként védik a nyulakat, de tök fölösleges! Apám nyúltenyésztő. A nyulakat nagyon humánusan kábítják el, mielőtt megnyúzzák. Szerintem egy disznóvágás jóval barbárabb dolog, és még a húsa sem olyan finom! Szerintem az egész csak egy nagy nyafogás a nyúlhús körül!

Gabi, 21 éves kozmetikus
Én vidéken nőttem fel, és láttam, hogy nyúzzák meg a nyulakat, mielőtt elkészítik pecsenyének. Igazi állatkínzás! Nem kérek belőle, köszönöm.

Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke
A nyúlfogyasztás Magyarországon fejlődő szakaszban van. Míg 2-3 évvel ezelőtt a hazai vágónyúlállomány elhanyagolható része került itthoni forgalomba, addig mára ez az érték már 2-3% körül mozog. A fennmaradó 97-98%-ot Svájcba, Németországba, Olaszországba és a Benelux országokba exportálják, nagy részét már konyhakész állapotban. A vágónyúlnak a legértékesebb része a húsa. Sokan nem tudják, hogy a nyúlhús nagyon egészséges! Könnyen emészthető, zsírszegény, koleszterinben alacsony, kalóriaszegény fehér hús. Kedvező élettani hatása miatt bébiételeket is készítenek belőle. Javaslom a honlapunkat, ahol sok-sok nyúlreceptet helyeztünk el. Fokhagymás nyúlcomb, almás-hagymás nyúlmáj, fűszeres sült nyúl, kapribogyós nyúllapocka, meggyes nyúlgerinc, nyúlgerinc tormás áfonyaszósszal – szóval lehet válogatni.

Wossala Rozina, a Sülvefőve séfje sem veti meg a nyúlhúst. Ide kattintva megtalálod a Tavaszi töltött nyúlgerinc receptjét, amit te is kipróbálhatsz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top