Gasztro

Mozinasik – Élet a popcornon innen és túl

A multiplexekben mozizók 70%-a tankol be valami harapnivalót a mozibüfében. Körbenéztünk, hogy az örök klasszikusnak számító popcornon túl miből válogathatnak a változatosabb rágcsára vágyók. A Sülvefőve séfjei pedig elmondják, milyen nasit érdemes bekészítenünk az otthoni DVD-zés mellé.
Mozinasik - Élet a popcornon innen és túl Tudjátok, melyik a nyolc legjobb gasztromozi? Nem? Akkor eláruljuk nektek!

Sokáig úgy gondoltuk, hogy a popcorn örök és kiszoríthatatlan a mozis nassolnivalók trónjáról. Hiába tudjuk otthon, mikróban is pillanatok alatt elkészíteni, a moziban kapható változatával ez egyszerűen nem vetekedhet! Hiszen azt kókuszolajjal, egy direkt popcornkészítésre tervezett sütőben készítik. Buda Andrea, Magyarország legnagyobb mozihálózata, a Cinema City PR- és marketingigazgatója szerint ugyan a pattogatott kukorica első helye koránt sincs veszélyben, azért az utóbbi egy-két évben a nachos (sima vagy barbecue többféle szósszal) népszerűsége erősen megugrott. Ma már ott tartunk, hogy 70–30% arányban vezet csak a popcorn, ami még mindig jelentős előny, de az elmúlt évek számaihoz képest úgy tűnik, talán csak a nachos népszerűsége vetekedhet majd a pattogatott kukoricáéval.

Hol vannak az ízek?
Mozinasik – Élet a popcornon innen és túlHa már ennyire népszerű a popcorn, felvetődik a kérdés, hogy a legtöbb moziban miért nem kapható belőle ízesített (vajas, sajtos, karamellás…) változat? „A lengyelországi Cinema City mozikban nagy sikert aratott az Amerikában is népszerű karamellás változat, épp ezért kipróbálásra mi is áthoztuk az Alleeba, de úgy tűnik, nem sikerül népszerűvé válnia – árulta el a szakember. – Ebben lehet, hogy az is közrejátszik, hogy ezt a változatot a hagyományos kukoricával ellentétben nem frissen sütjük, hanem előrecsomagolt változatban áruljuk. De valószínűbb, hogy egyszerűen ez kevésbé ízlik a magyaroknak.”

Perec és csokigolyó: a kihívók
Buda Andrea szerint időnként meg kell próbálkozni a választék frissítésével és tágításával, de a többi termék népszerűsége egyelőre nem mérhető a két favoritéhoz. A színházakból a mozikba is megérkeztek a sajtos és magvas perecek, és ma már kaphatók grammra mért csokigolyók szilvás, ananászos, meggyes és mazsolás ízesítésben, legújabb termékként pedig találtunk földimogyorót ropogós, paprikás bundában. Vannak jégkrémek is, de persze ezek szezonfüggők, és persze rengeteg különféle csoki és cukorkafajta is látható a pultokban.

Mozinasik – Élet a popcornon innen és túlVacsorázni a moziban? Miért ne!
A mozi és a vacsora már régóta kéz a kézben járó programpáros. A mozik VIP-termeiben pedig még közelebb kerültek egymáshoz. „Természetesen nem igazi meleg vacsoráról van szó, hanem inkább különféle péksütemények (csokis minicroissant és pogácsa), felvágottak, sajtok, az egészséges ételekre vágyóknak pedig répa, uborka és kaliforniai paprika is választható. A VIP-termek extraszolgáltatásait többnyire a külföldiek választják. De népszerű a párok körében is, hiszen a férfiak szeretnek néha villantani, és ez a valódi vacsorameghívás helyett is megteszi.”
 

 

Mozinasik Amerikából
A tengerentúlon a mozis étkezésnek nagyobb a kultúrája, mint Európában. Lássunk néhány arrafelé kapható mozibüfés ínyencséget!

Mozinasik – Élet a popcornon innen és túlCorn Dog
Kukoricakorpa tésztába forgatott, pálcikára feltűzött és olajban kisütött virsli.

Sült krumpli és csirkeszárnyak
Klasszikus gyorséttermi menü, ami nálunk is sok helyen megtalálható, de a mozikban nem. Amerikában ott is.

Mozinasik – Élet a popcornon innen és túlTwizzlers
Gumicukor rudacskák az igazán édesszájúaknak.

A Sülfefőve séfjeinek ajánlata otthoni DVD-zés mellé

Szőke Jani
Csilis mandula, összevágott, vegyes friss gyümölcsök, mazsola, körte, alma, sajt.

Harmath Csaba
A kedvencem a friss tavaszi répa, a nyers zöldspárga és az angol zeller, kéksajtos dresszinggel dipnek, mártogatósnak elkészítve.  

Hernyák Tamás
Szeretem a chipset, de leginkább a kukoricachipset, a tacost, mert azon talán kevesebb az olaj. Imádom fokhagymás avokádókrémmel enni, ebben anyukám verhetetlen. Vagy egy könnyen kikeverhető, tejfölös, snidlinges, sajtkrémes mártogatóssal. És persze egy pohár jó bor elengedhetetlen.
 
Wossala Rozina
Otthoni filmnézéshez zöldségchipset vagy kevert magvakat szoktam rágcsálni, mert ilyenkor rám tör az egészségességre való törekvés. Ha mégsem lennék biohangulatban, biztos, hogy nachost csinálok. Ezt sütőben készítem sok jalapeno paprikával, sajttal, kockázott paradicsommal, sóval, borssal és paradicsomos salsával. Zseniális étek, pár perc alatt összesül, és mindenki kedvence.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top