Gasztro

5 tuti kaja, amitől jobban nézel ki

Itt a tavasz, hódít a rövid szoknya és a top. Még nem késő tenned azért, hogy a bőröd szép és rugalmas legyen. És ami a legjobb az egészben: ez egyáltalán nem is lesz nehéz!
5 tuti kaja, amitől jobban nézel kiRengeteg salátaötletünk van, hogy hamar formába hozhasd magad!

Jó, ha tudod, hogy a szexi bőr titka nemcsak genetikai eredetű. Te teheted a legtöbbet azért, hogy szép maradjon. Kenegetheted különböző krémekkel, pakolásokkal, sok-sok hatékony anyagot juttathatsz a bőrödbe, no meg a kozmetikusod is segít az elektromos kütyüivel még mélyebbre juttatni a hatóanyagokat. De tudnod kell, hogy belsőleg is segíthetsz a bőrödön! Például azzal, hogy olyan élelmiszereket eszel, amelyek belülről szépítenek. Az első és legfontosabb a tiszta víz. Ebből literszámra kell innod, hogy bőröd rugalmassága sokáig megmaradjon. De a vízen kívül számos élelmiszer is elősegíti a bőr táplálását. Egy amerikai tanulmány bebizonyította, hogy egyes vitaminok igen eredményesen védik bőrt. Sőt azok az élelmiszerek, amelyek hatékonyan lépnek fel a bőrrák megelőzésében, hathatósan segítenek a fiatal, sima, bársonyos bőr megtartásában.

Mit mond a szakértő?
Kibédi Krisztina kozmetikus
5 tuti kaja, amitől jobban nézel ki– Nekünk, nőknek fontos a rostban és vitaminban gazdag élelmiszer, valamint a megfelelő mennyiségű folyadék napi bevitele. Legfontosabb szépségtápanyagaink a gyümölcsök, zöldségek, friss növényi csírák és olajok, hántolatlan gabonák és fehérjék. Heti szinten együnk halat, mert magas az ómega–3-zsírsav tartalma. Ráncképződés ellen a C-vitaminban gazdag citrusféléket, valamint piros bogyós gyümölcsöt (pl. málna, áfonya) együnk, mert elősegítik a kollagén termelését. Az avokádó magas olajtartalma miatt a legfontosabb fegyver az öregedés ellen. A zsíros, tág pórusú bőrök karbantartására sóskát, paradicsomot javaslok. A nyári strandszezonra pedig gyógyteákkal savtalanítsuk és méregtelenítsük a szervezetünket.

Az 5 legtutibb bőrfiatalító élelmiszer

5 tuti kaja, amitől jobban nézel kiEper
Akár már most elkezdhetjük a bőrünk megfiatalodásáért vívott harcot, ugyanis nyakunkon az eperszezon! Nyakra-főre ehetjük a C-vitaminban gazdag epret, amelynek egyik jótékony hatása a bőr kisimítása és a korral együtt járó bőrszárazság enyhítése. A C-vitamin erőteljes antioxidáns, semlegesíti a károsító szabad gyököket, amik az ultraibolya sugarak révén alakulnak ki a szervezetben. Emellett közreműködik a kollagénképzésben és -fenntartásban, ami a fiatalság megőrzésének nélkülözhetetlen alapja.

Szardínia
Nincs jó emléked a napközis szardíniás kenyérről? Vagy a nagymamánál a szardíniás reggeliről kakaóval? Itt az idő, hogy mindezt elfelejtsd! A szardínia az egyik legegészségesebb étel. A szexi bőrhöz áldozatokat kell hozni… ezért mihamarabb vedd fel étrendedbe a szardíniát: tele van ómega–3-zsírsavval és D-vitaminnal, amit már kevés szardíniával is természetes úton magadhoz vehetsz. Jó, ha tudod, hogy egy amerikai kutatás eredményeként fény derült arra is, az ómega–3-zsírsav védi az érfalakat a szabad gyökök okozta károk ellen és fokozza a bőr nedvességtartalmát, puhaságát.

5 tuti kaja, amitől jobban nézel kiKávé
Végre valami „egészségtelen”, ami mégis egészséges. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy már napi egy csésze kávé elfogyasztása is csökkenti a bőrrák kialakulásának valószínűségét. Ugyanis a kávé (vagy tea) koffeintartalma roncsolja az ultraibolya sugárzás által létrejött káros sejteket. Méghozzá úgy, hogy blokkolja azokat a fehérjéket, amelyek szükségesek az elszaporodásukhoz.

Spenót
Dugig van luteinnel, egy olyan karotinoiddal, amely védi a bőröd a káros UV sugárzásoktól. Jó tanács: spenót vásárlásakor a piacon a felső, nap érlelte szintről válassz leveleket. A fényben tartott spenótnak ugyanis magasabb a C-vitamin-tartalma, és így jobban megőrzik E-, K-vitamin, folsav- és luteintartalmát is.

Kakaó
A köztudatban a kakaó sem tartozik a kifejezetten egészséges ételek közé. Pedig a teával és a vörösborral egyetemben olyan flavonoidot tartalmaz, amely javítja a bőröd állagát, puhábbá, bársonyosabbá teszi azt. A kakaóban fellelhető epicatechin egy olyan antioxidáns, amely erősíti a véráramlást, így serkentve a bőr tápanyag- és oxigénellátását. Így aztán egészséges és friss bőrt eredményez.

Szardínia, a csodaszer?

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba

Mautner Zsófi, a Sülvefőve séfje elárulta, annak ellenére, hogy sokak szemében a szardínia egy lenézett, rossz ízű retroimázzsal bíró élelmiszer, valójában csodákra képes a gasztronómiában. Sajnos idehaza még nem igazán terjedtek el a jó minőségű szardíniák – ennek egyik fő oka az a tévképzet, hogy az olajos szardínia csak rossz lehet! Pedig Portugáliában, Spanyolországban, vagy akár Franciaországban is komoly iparág épült a konzerv szardíniára. Sőt a borokhoz hasonlóan még az évjáratát is számon tartják.
„Nem tagadom, pontosan tudom, hogy ezzel a némileg talán bizarr szardíniaimádatommal nagy valószínűséggel eléggé egyedül vagyok – nemzetközileg azért nem. De nem szégyellem bevallani, hogy lassan már-már szinte pánikba esem, ha véletlenül nincs itthon egy doboz. Az elmúlt év során mániákus szardíniavásárlóvá és -fogyasztóvá váltam! Az első, szardíniával kapcsolatos aha-élményem többé-kevésbé egy éve történt, amikor egy portugáliai utazásra készültem. Azóta veszem-eszem-lesem! Ha netán éppen semmi nincs itthon, egy doboz szardíniából akkor is a legjobb dolgokat lehet varázsolni. Persze nagyon fontos, hogy jó minőségű hal legyen, általában portugál vagy francia. Régebbi emlékezetemben valahogy mindig olyan hozzávalóként élt, amelyet agglegénylakások kongó spájzaiban képzeltem el. Esetleg olyan »mindent bele« típusú tésztákon. Brrr! Amióta viszont felismertem, hogy mennyire jó salátákkal, zöldségekkel is, rengeteg új lehetőség nyílt meg.”
Zsófi könnyed, színes, gyors és isteni szardíniás receptjéért klikk ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top