Ismeritek a pálinka szesztestvéreit? Igen, vannak ilyenek… |
Idén a szilva lesz a főszereplő, és huszonöt különböző kiállító és pálinkafőzde kínálja portékáját a Vár nyújtotta exkluzív környezetben, ahol koncertek, valamint sajt-, bor-, pezsgő- és kolbászfinomságok várják a gasztroélményekre vágyó közönséget. A külön a szilvához kötődő meglepetésétkekről nem is beszélve! A hab a pálinkás tortán pedig a különféle főzdék prémiumszilváiból házasított „az év szilvapálinkája”, amit csak a helyszínen lehet majd megkóstolni. Hm, jól hangzik, nyami!
Azért, hogy ne forogjon velünk a világ rögtön az első pohár után, az NLC szeretne segítséget nyújtani a stílusos és mértékletes pálinkafogyasztáshoz néhány tippel. A Sülvefőve séfjei pedig felkészítik a gyomrunkat az italkóstolgatáshoz néhány erős, ám ízletes étekkel. Az első és talán legfontosabb jó tanács: ilyenkor mindenki feledkezzen meg a fogyókúrájáról egy kis időre!
Az igazi pálinkáspohár
Tény, nem mindegy, hogy mit, de az is számít, hogy miből! Az igazi pálinkáspohár mindig átlátszó, üvegtiszta. Öblös alakja a szájánál összeszűkül, ezáltal gyűjtve össze a pálinka finom gyümölcsillatát. Magyarországon főleg 3 cl-es és 5 cl-es méretben találkozhatunk vele.
Technikák
A pálinkát ideális esetben 15–20 fokos hőmérsékleten fogyasztjuk. Nem ajánlott hűtőből inni, de egy előhűtött pálinkáspohárral könnyedén megkaphatjuk az ideális hőmérsékletet. Ugyan akadnak kivételes esetek, de ezt a csodás és nagyon magyar italt nem ajánlott egyszerre lehúzni, hanem kortyonként ízlelgetve kell fogyasztani.
Igyál pálinkát, ha… *
• valami igazán fűszeres, magyaros étel elfogyasztására készülsz,
• étvágygerjesztőül,
• desszertkísérőül (ilyenkor a kicsit édeskésebb ízűeket preferáljuk),
• fertőtlenítésre (magas alkoholtartalma miatt fogfájás és
meghűlés ellen is kiváló),
• gyomorbántalmak engesztelésére,
• köhögés ellen,
• hasmenés ellen.
* A pálinka jótékony hatásai csak kismértékű fogyasztás esetén jönnek elő.
| A Sülvefőve séfjeinek tippjei pálinka mellé
Harmath Csaba Eperpálinkás vinaigrette-mártás ropogósra sült spárgával – íme, Csaba receptje, ami igazi kísértés az ízlelőbimbóknak.
Tomi eperpálinkás pannacotta-receptjét itt találod!
Jani különleges, cseresznyepálinkás szufléját pedig megtalálod a Sülvefővén! |
Ismeritek a pálinka szesztestvéreit? Igen, vannak ilyenek…
Wossala Rozina
Szerintem a pálinkaivást nem lehet bírni! Pálinkát kóstolni lehet, de inni nem. Illetve a tömegek úgy gondolják, mégis! Igen, tudatmódosulás nélkül nem fogyasztható nagyobb mennyiségben. Na mármost: ha ez utóbbi a cél, akkor rendben van! De akkor minek csillapítani a hatást? A cél ilyenkor nem az, hogy gyorsan módosult tudati állapotba kerüljünk? Ha netalán mégsem, akkor viszont van egy jó tippem, ez pedig a rillette. Ez a francia, zsírban abált hús, amit utána összetörnek, és a félig kihűlt zsírral összekevernek. Ropogós francia baguette-re kenve isteni, és ha nem vékonyan kenjük, akkor segít kicsit hosszabb ideig fenntartani a tudati állapotod részleges tisztaságát! De ismétlem: minek is?
Hernyák Tamás
Szőke Jani