Gasztro

Fekete, arany, zöld – kávékat teszteltünk

Szeretünk kávézni. Reggel, délben és akár este is. Otthon, az irodában, bárhol. Kipróbáltunk hat különféle kávét: instantot, kapszulásat, feketét, aranyat, zöldet!
Fekete, arany és zöld - Színpompás kávétesztKlassz kávés receptek a Sülvefővén, próbáljátok ki őket!

Miközben egymás után kortyoltuk végig a gőzölgő fekete leveseket, három kritériumot vizsgáltunk egy angol véreb szívósságával. Az illatot – szárazon és elkészített állapotban –, az állagot és természetesen a legfontosabbat: az ízt. Aztán pontoztunk 1-től 5-ig. Íme, a Nők Lapja Café abszolút szubjektív álláspontja a mostanában trendi és gyorsan elkészíthető kávékról. 

Nescafé Green blend
A csomagolás szerint a titok az összetételben rejlik: 35% zöld kávé, 65% pörkölt kávé. Az illata szárazon és elkészítve is markáns, magabiztos. Olyan, mint egy pasi, aki tisztában van vele, tőle döglik a légy – és kiderül, hogy tényleg. Az íze karakteres, némi dióaromát is felfedezni véltünk, és fanyar. De ez az a fajta fanyarság, amire azt mondjuk: hm, ez természetes, jöhet! Finom, na. Állagra pont jó, fokozatosan elvékonyul, semmi tolakodás, vagy rossz utóíz a végén.

Fekete, arany, zöld – színpompás kávéteszt

Verdikt: 5 – ajánljuk, mert dögös

 

Nescafé Gold
Kifejezetten behízelgő illata van. Akár egy könnyed tavaszi szellő: jólesik és felfrissít. Az íze egyszerre karakteres és tiszta – jól eltalálták, kerek. Állagra könnyedebb a Greennél, az íze pedig kifejezetten lágy. Semmi fanyarság vagy keserűség nincs benne. Selymes és doromboló, mint mi, amikor odavagyunk a pasinkért. Vagy éppen akarunk tőle valamit.

Fekete, arany, zöld – színpompás kávéteszt

Verdikt: 4 – ajánljuk, mert könnyed

 

Omnia Prémium
Első orrantásra, szárazon olyan az illata, mint a frissen kaszált fűnek, vagyis korántsem átlagos. A csészében gőzölögve viszont már meggyőző: semmi mellébeszélés, köntörfalazás. Állagra vastagabb az első kettőnél, olyan, mintha patikamérlegen állították volna be, hogy pont jó legyen. Az íze olyan, mint az imázsa: inkább a tradíció, mint az újítás érződik belőle. De ez nem baj! Focinyelven a pasik azt mondanák: ő a hátvéd, a megbízható játékos.

Fekete, arany, zöld – színpompás kávéteszt

Verdikt: 4 – ajánljuk, mert őszinte

 

Davidoff Grand Cuvéé
Olyanok leszünk, mint az Omnia, őszinték. Az impozáns külső savanykás belsőt takar. Ha van tökéletes trükk, akkor ez a tökéletes átverés. Illatra először halvány paradicsomosság dereng, ami minimum meglepő. Aztán a csészében sajnos folytatódik a zűrzavar: állagra, ízre olyan, mintha az egy hétig a kávéfőzőben állt zaccot újra lefőznénk. Brrrr. Ő az a pasi, aki kinézetre Adonisz, de amikor megszólal, azonnal sarkon fordulunk.

Fekete, arany, zöld – színpompás kávéteszt

Verdikt: 1 pont – nem ajánljuk

 

Tchibo Gold
Illatra ez a legkrémesebb, olyan tejszínes. Karakterre viszont inkább félénk. Semmi esetre sem akar tolakodni, pedig tehetné, minket nem zavarna. Az íze finom, de erőtlen. Beteljesületlen ígéret, ez jutott eszükbe róla. Kicsit olyan, mintha 99%-os kakaóbabból főzött ital lenne, kávéra kevésbé hasonlít.

Fekete, arany, zöld – színpompás kávéteszt

Verdikt: 3 pont – óvatos duhajoknak ajánljuk

 

+1
Nespresso Onirio
A „kakukktojás”, merthogy ez kapszulás, nem instant. Viszont egyre népszerűbb! Az új, limitált verzió pedig igazán különleges. Az illata  csak annyira karakteres, hogy az ne tolakodó legyen, hanem megragadja az érzékszerveinket. Az íze lágy és habos, akár egy csokimousse.  Szerintünk kár „elrontani” tejjel, magában az igazi.

Fekete, arany, zöld – színpompás kávéteszt

Verdikt: 4 pont – ajánljuk, mert különleges

A tökéletes kávé titka
A legjobb kávébabot adó ültetvények a 23. és a 25. szélességi fokok által határolt területeken, az ún. „kávéövben” találhatók. A gazdag aromavilággal rendelkező arabica fajták a magasan fekvő, csapadékos, alacsonyabb hőmérsékletű, árnyékos területeket kedvelik. A robusta fajták az alacsonyabb területeken is bőséges termést hoznak. A kávét kézzel szüretelik a folyamatosan termő növényekről, csak a piros, érett gyümölcsöket gyűjtik be (kivéve ott, ahol egyszerre teremnek a cserjék). A feldolgozást  azonnal meg kell kezdeni, mert a friss kávébab körülbelül egy hétig használható.
A minőség szempontjából nemcsak a termőhely és az időjárás meghatározó, hanem a feldolgozás, a tisztítás és a pörkölés módja is. Az sem mindegy, milyen körülmények között tárolják és szállítják a kávét. Akárcsak a boroknál, a kávéknál is vannak jobb és rosszabb évjáratok. Ezt persze a fogyasztók nem veszik észre, a gyártók ugyanis „kiegyensúlyozzák” a hiányosságokat: olyan alapkávét vásárolnak, amelyeknél nincsenek nagy különbségek az egyes évjáratok között, és ezt keverik más fajtákkal, hogy biztosítsák a megszokott ízvilágot. Nem kísérleteznek az aromákkal, hanem biztosra mennek: egyetlen „blendet” állítanak elő, ami különböző termőterületekről származó kávékból készülő „cuvée”. Ezzel szemben vannak kisebb cégek, akik az egyediségre törekednek: egy-egy időszak legízletesebb nyers kávétermésére vadásznak.

Az, hogy mi a tökéletes kávé otthoni előállításának titka, kiderül a Szuflé magazinban, a cikk folytatásából!

Fekete, arany, zöld – színpompás kávéteszt

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top