Sok egyéb érdekesség mellett ezekre a kérdésekre is választ kapott az a tíz szerencsés Nők Lapja Café-olvasó, aki a Tchibo Espresso nyereményjátékán részvételt nyert a Tchibo Akadémiára, melyre május 7-én került sor a METRO Vevőakadémián.
Az egynapos program során a „hallgatók” megismerhették a kávé útját a cserjétől egészen a csészéig, illetve baristák segítségével azt is megtanulták, hogyan kell elkészíteni és tálalni a tökéletes eszpresszót.
A kávét természetesen mindenki máshogy szereti, de a jó minőségű eszpresszó az alapja minden kávékölteménynek, legyen az a népszerű cappuccino, a krémes café au lait vagy a lágy latte macchiatto.
A kiváló eszpresszó elkészítéséhez azonban nagy gondosságra és odafigyelésre van szükség.
A résztvevők megtudhatták, hogyan kell megfelelően tisztítani a kávéfőzőt, milyen finomságúra kell őrölni a kávét, mire kell figyelni a főzés során, és hogyan illik felszolgálni a különféle kávékölteményeket. Azt is megtanulhatták, hogyan kell kinéznie a tökéletes végeredménynek: az ideális eszpresszó ugyanis éppen forró, körülbelül 70 C fokos, a tetején pedig mogyoróbarna, vastag krém (crema) áll. Az igazán jó crema kiállja a cukorpróbát, tehát ha egy kiskanálnyi cukrot rászórnak, a lazán elhelyezett cukorszemek a tömör kávéhab tetején maradnak. Csak néhány pillanat elteltével – miután teleszívták magukat az eszpresszóval – süllyednek bele a habrétegbe.
„Eddig azt hittem, a kávékészítés annyiból áll, hogy beöntöm a port, megnyomom a gombot, és kijön a sötétbarna lé. Nem is tudtam, hogy milyen sok minden befolyásolja azt, hogy milyen minőségű lesz a kávé, kezdve a kávétermésen és kávészakértelmen át egészen az elkészítésig. Alig várom, hogy holnap reggel meglephessem a páromat egy igazán jó kávéval, az itt hallottak alapján. Kíváncsi vagyok, észreveszi-e a különbséget” – mesélte az egyik nyertes a nap végén.