Ha ez mind kevés lenne, ajánlunk még 10 pofonegyszerű nyalánkságot is! |
Még néhány nap, és nyakig, de minimum könyékig benne leszünk az eperszezonban. Valljuk be, gyakorlatilag lehetetlen neki ellenállni. Ilyenkor még inkább tudunk örülni a vidéki rokonoknak, vagy a nagymama telekszomszédjának, aki csupa szeretetből ránk sóz egy egész rekesznyi, tuti biztosan semmi vegyszert nem látott epret. Persze azzal a feltétellel, ha a rekeszt utána majd sértetlenül visszaadjuk… Úgyhogy jó helyet keressünk neki, ahol biztosan nem lesz láb alatt. Összeállítottunk egy egész menüsort úgy, hogy az eper az abszolút főszereplő. Minden fogás különleges, pikáns és így biztosan nem fogtok ráunni!
Előétel: Epres, avokádós, diós, balzsamecetes saláta |
Zöld salátakeverékből körülbelül kettőtöknek 10 dekára lesz szükség. Mosd meg, és szárítsd le a levelekről a vizet, tépkedd kisebb darabokra és tedd egy salátástálba. Egy érett avokádó húsát vágd kisebb kockákra, 15 dkg epret pedig negyedeld, és ezt is tedd a salátához. 3 dkg diót száraz serpenyőben piríts illatosra, és ha kihűlt, szórd a többire. A salátához készítsd el az öntetet. Ehhez egy mélyebb tálban darabolj össze 3 érett, édes epret, locsold meg 4 evőkanál olívaolajjal, 1 teáskanál jó minőségű balzsamecettel és mindezt sózd és borsozd. Botmixerrel pürésítsd, és ha szükséges, tegyél még hozzá sót és frissen őrölt borsot. Öntsd a salátalevelekre, és óvatosan keverd össze. Ennyi, már tálalhatod is!
Epres vaj pirított kaláccsal (akár a saláta mellé is) |
Kézi robotgép segítségével keverj habosra 20 dkg szoba hőmérsékletű vajat 3-4 dkg porcukorral és egy késhegynyi sóval. Úgy 10 dkg epret vágj kisebb darabokra, és nyomkodd szét őket egy villával, és ezt is keverd a vajhoz. Ha szükséges, ízesítsd még cukorral. Kínáld pirított kaláccsal vagy brióssal, isteni lesz!
Főétel: Epres spagetti paradicsommal és balzsamecettel |
Ez a tészta egy New York-i étterem specialitása, de otthon is könnyen elkészítheted. Főzz két főre kb. 15–20 dkg széles metéltet vagy spagettit a csomagoláson feltüntetett ideig. Amíg fő a tészta, készítsd el a szószt. Ehhez 4 evőkanál olívaolajat melegíts fel, adj hozzá 15 dkg negyedelt epret, és kevergetve süsd 3-4 percig, amíg az eper elkezd levet engedni. Ekkor önts hozzá 2 evőkanál balzsamecetet, és 1-2 percig kevergetve pirítsd az epret. Ezután keverj hozzá 2 dl paradicsom szószt (lehet bazsalikomos vagy natúr is), majd megint 15 dkg negyedelt epret. Meríts hozzá a tészta főzőlevéből 1 decit, és így főzd, amíg a szósz besűrűsödik. Sózd, borsozd, majd körülbelül 30 levél friss bazsalikomot tépkedj hozzá és zárd el alatta a tüzet. Keverd össze a szószt a frissen kifőtt tésztával és parmezánforgácsokkal kínáld.
Desszert: Sóspereces, epres süti |
10 dkg sós, apró perecet törj össze egy robotgépben (vagy tedd zacskóba és egy klopfolóval zúzd morzsásra). Ezt a morzsát töltsd egy kisebb tálkába, és keverj hozzá 8 dkg olvasztott vajat és 3 evőkanál cukrot. Terítsd szét az egészet egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaforma aljára és 180 fokos meleg sütőben süsd 10 percig, aztán hagyd teljesen kihűlni. Közben készítsd el a tejszínes, krémsajtos tölteléket. A szoba-hőmérsékletű, 20 dkg krémsajtot alaposan keverd össze 20 dkg cukorral és egy zacskó vaníliás cukorral, és reszeld hozzá egy citrom a héját is. Hideg vízben áztass puhulásig 6 zselatinlapot, majd egy kis edényben, 4 evőkanálnyi vízben olvaszd fel és hagyd hűlni. (Fontos, hogy nem szabad forralni!) Fél liter hideg tejszínt verj lágy habbá, óvatosan kevered hozzá a sajtkrémhez, majd gyors mozdulatokkal vegyítsd el benne a langyos zselatint. A habos sajtkrémet öntsd a kihűlt perecmorzsára, és a hűtőben min. 6 órán át dermeszd. Fél kiló epret vágj félbe, és rendezd el a megdermedt, habos krémrétegen, majd a piros zselatint a csomagoláson lévő utasításoknak megfelelően elkészítve öntsd rá. Hagyd még rövid ideig dermedni, majd óvatosan vedd le a kapcsos tortaformát, helyezed egy tálra és már tálalhatod is.
Eper 2.0 Gyors bőrradír Kényeztető arcpakolás (Ha marad, dobd be desszertnek) Fogfehérítés |
Naná, hogy a Sülvefőve séfjei is készültek nektek kreatív epres receptekkel!
Wossala Rozina
„Annak ellenére, hogy egyszer farsangra epernek öltöztettek, miközben én banán akartam lenni, mégis nagy rajongással készítek epres recepteket. Talán az hozta a változást, hogy egy számomra nagyon kedves olasz fiú »La mia Fragoliná«-nak kezdett szólítani, ami annyit tesz, Eprecském…”
Készítsd el te is Rozina Epercarpaccio balzsamecet-redukcióval nevű kreációját, vagy ha valami igazán extrémre vágysz, akkor az Epres fehér csokis rizottóját, kókuszfagyival.
Hernyák Tomi
„Én magában szeretem az epret. Sosem főzöm, de még csak nem is sütöm. Az a helyzet, hogy számomra frissen a legjobb!”
Amilyen szerényen beszél az eperről, olyan rafinált receptet alkotott nektek: Eperpálinkás panna cotta.
Szőke Jani sem maradhatott ki a sorból, ő is kitalált valami nagyon különlegeset. Ez a Balzsamecetes epres fagyi.