Gasztro

A túl sok kaja elbutít

Azt eddig is tudtuk, hogy az elhízás rosszat tesz a szívnek, az ízületeknek és az artériáknak. De hogy a túlzott kalóriabeviteltől még el is hülyülhetünk, na ez új! Viszont sajnos igaz.

A túl sok kaja elbutítTudtátok, hogy ösztönösen oda vagyunk a pizzáért?

Van, amikor egyszerűen képtelenség ellenállni mondjuk egy tejszínes csokoládétortának vagy egy tisztességes adag sült krumplival felturbózott hamburgernek. Ezekkel nincs is semmi baj – egészen addig, amíg mértékkel hódolunk be a kísértésnek. Viszont ha elvetjük a sulykot… a legfrissebb felmérések szerint azzal nemcsak a pluszkilók kezdenek egyre gyorsuló ütemben felkúszni ránk, de ezzel együtt az agyunk is elkezd zsugorodni. Nem vicc! Amerikai és svéd kutatók ugyanis bebizonyították, hogy a kövér embereknél az agy szürkeállománya – amely többek között az izmok mozgatásáért, a látásért, a hallásért, a beszédért és a memóriáért felelős terület – egyre gyorsuló ütemben kezd el romlani. A felmérés szerint 16 évvel gyorsabban öregszik el, ráadásul az ő esetükben az időskori elbutulás veszélye is 71 százalékkal magasabb, mint egy egészséges étrenden élő ember esetében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top