Gasztro

Mit főzz és egyél júniusban? Elárulják a csillagok

A Kosok grilleznének, a Vízöntők kipróbálják az konfitálást, a Rákok a tagine-t, a Halak pedig mixerré képzik magukat. Most induló gasztroszkópunkból megtudhatod, melyik csillagjegyre milyen kulináris élvezetek és konyhai kalandok várnak!

Új! itt a gasztro-horoszkópKOS
Úgy érzed, eljött az ideje, hogy megmutasd a világnak, milyen a tökéletes grillparti. A kertedből (vagy a teraszodból) egy csapásra első osztályú éttermet varázsolsz, méghozzá legújabb hóbortod, a fúziós konyha jegyében. Június végén a jegyet váltó Marsnak hála, megjön a kísérletezőkedved és a nyugati alapanyagokat keleti fűszerekkel párosítva alkotsz ételkülönlegességeket. A végeredmény finoman fogalmazva is érdekes lesz, ne lepődj meg, ha nem aratsz osztatlan sikert!  

Új! itt a gasztro-horoszkópBIKA
Konyhai filozófussá képzik magukat a Bikák a nyár első hónapjában. Június elején még a Bika jegyében áll a Mars, a Vénusz és a Merkúr is. Ekkor érdemes a Bikáknak elkezdeniük leírni a régi családi recepteket. A legjobb, ha nemcsak egy füzetben gyűjtöd a recepteket, hanem közkincsé is teszed őket az interneten. Ha most vágsz bele a saját gasztroblog írásába, gyorsabban lesz sikeres, mint gondolnád. Ráadásul, ha blogba gyűjtöd a receptjeidet, másoknak is sokat segíthetnél konyhai ötleteiddel.

Új! itt a gasztro-horoszkópIKREK
Szerelmedet szeretnéd levenni a lábáról a főztöddel, és ezért ahhoz fordulsz, akinek a receptjeiben még sohasem csalódtál. Júniusban bátran kérj konyhai tanácsot egy idősebb nőrokontól, legyen az anya, nagymama, nagynéni, vagy akár hatod-unokatestvér. Ebben a hónapban elkövethetsz egy-két konyhai bakit, kezdve a serpenyőbe égetett olajtól egészen a só és a cukor összekeveréséig, hogy a késhasználat veszélyeiről már ne is beszéljünk… Szórakozottságod ellen készülj fel előre: legyél óvatosabb és tartsd kéznél az elsősegélydobozt is!

Új! itt a gasztro-horoszkópRÁK
A június beköszöntével a Rákoknak is megjön a kedve a konyhai kalandozásokhoz. Különösen igaz ez a jegy azon szülötteire, akik eddig nem értették, miért állítja minden horoszkóp egybehangzóan azt, hogy a Rákok háziasak. Június 21-én belép a jegyedbe a Nap, és onnantól, ha akarod, se nagyon tudod elrontani még a legbonyolultabb ételt sem. Ha pedig új ízekre vágysz, most érdemes kipróbálnod a marokkói konyhát. Egy ízes tagine jókedvre derít a születésnapod körül.

Új! itt a gasztro-horoszkópOROSZLÁN
Szokatlan kétségek gyötrik a gasztromán Oroszlánokat. „Tudok én főzni?” – teszed fel magadnak a kérdést. Azután válasz helyett a hónap közepén úgy döntesz, nyaralásodat érdemes lenne összeegyeztetned egy főzőtanfolyammal. Persze ha elő tudod teremteni rá a keretet, szívesen mennél Provence-ba vagy Toscanába, de lehet, hogy be kell érned egy jóval közelebbi kurzussal. Jó hír, hogy minden konyhai fogást, amit júniusban – tanfolyamon vagy könyvből – megtanulsz, évtizedekig használhatsz majd boldogan!

Új! itt a gasztro-horoszkópSZŰZ
„Talán lakáséttermet kéne nyitni?” – morfondíroznak a Szüzek, akiknek a fejében lassan össze is áll az első menüsor, amit kínálnának. S ha ez a terv talán nem is valósulhat meg most, azért érdemes lenne összedobnod ezeket az ételeket a barátaid kedvéért. Ebben a hónapban egyébként is nagy sikert arathatsz mint szakács, de főleg akkor, ha a jól bevált receptjeidnél maradsz és nem próbálsz ki minden újdonságot. A konyhai kalandozásokra és újításokra lesz még alkalmasabb időszakod is a nyáron!

Új! itt a gasztro-horoszkópMÉRLEG
A spárgaszezont siratják a Mérlegek júniusban, akik az elmúlt hetekben teljesen beleszerettek ebbe a zöldségbe, és most azon tanakodnak, új kedvencük helyett miből főzzenek krémlevest? Mert a spárga mellett a levesek lesznek a június sztárjai a Mérlegek konyhájában. A krémlevesek mellett javasolnánk néhány minestronevariációt, és ha a családod már unja a leveket, akkor kísérletezhetnél a főzelékekkel is. No persze nem a lisztes borzadályokkal!

Új! itt a gasztro-horoszkópSKORPIÓ
A júniusi forróságban hűvös ételekre és bevált fagyireceptekre vágynak a Skorpiók. A legnagyobb konyhai kalandod az lesz, amikor beszerzel egy – újabb – fagylaltgépet. A nyár egyébként is az édességek jegyében telik a Skorpióknál, akiknek azt javasoljuk, ne ragadjanak le a tejszínes fagylaltoknál, hanem bátran kísérletezzenek a – jóval kalóriaszegényebb – sorbetekkel. Ha pedig valami húsosabb ételre vágysz, abból is részesítsd előnyben a hideg hússalátákat és mindent, ami nem csak forrón élvezhető!

Új! itt a gasztro-horoszkópNYILAS
A Nyilasok a nagy melegben legszívesebben bezárnák a saját konyhájukat. Ez a hónap tipikusan az étterembe járás időszaka lesz a Nyilasok életében. A reggelin kívül legszívesebben minden étkezést vendéglátóhelyen oldanál meg, ebédmenükben és munkavacsorákban gondolkodsz a hétköznapokon. Hétvégente viszont kénytelen leszel te főzni! A család és a barátok legnagyobb örömére a sok éttermes kalandból inspirációt merítesz, sőt, otthon sokkal jobbra főzöd ugyanazokat az ételeket, amiket a pincérek eléd hordtak.

Új! itt a gasztro-horoszkópBAK
Akkor érzed jól magad júniusban, ha másnak kell főznöd. Most érdemes nagy családi összejöveteleket rendezned, mert kivételesen az sem fog felidegesíteni, ha valakinek esetleg nem ízlene, amit elé teszel az asztalra. Ha a vasárnapi ebédekben akarod kiélni magadat, lépj vissza a családi gyökerekhez és készítsd el a saját rántotthús-variációdat. A prézlibe tehetsz kókuszreszeléket vagy mandulát, hidd el, most élvezni fogod a tradicionális ízekkel való játékot.

Új! itt a gasztro-horoszkópVÍZÖNTŐ
Tudod hogyan kell konfitálni? Nem?! Pedig ideje lenne utánanézni: júniusban ugyanis nyitottá válsz az új konyhai technológiákra és a szokatlan alapanyagokra is. Különös élvezettel próbálsz ki új ízeket, és még a kánikulai forróság ellenére is úgy érzed, hogy az igazi étel az, amit tűzön – lehetőleg szabadtéri tűzön – főztek. Bár a bográcsban konfitálás valóban extrém megoldás lenne, ennél azért kicsit egyszerűbb ételeket javasolnánk júniusra.

Új! itt a gasztro-horoszkópHALAK
A június a konyhai álmodozások ideje a Halaknál. Ebben a hónapban – hála a Neptunusznak – főleg a koktélok keverésében és az alkoholos édességek előállításában leszel kreatív. A fagyit gyümölcslikőrrel bolondítod meg, és teljesen újszerű koktélokat állítasz elő, olyan magas alkoholtartalommal, hogy tűzvédelmi okokból be kell tiltani a pohár közelében a dohányzást. Jó, ha vigyázol a súlyodra, mert júniusban hajlamos leszel habzsolni a szénhidrátokat is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top