Gasztro

Egészséges nyalakodás: trendi lett a joghurtos fagyi!

Nem hizlal és finom? Ráadásul fagyi?! Jó hírünk van: ha dögös alakot szeretnél, idén nyáron nem kell beáldoznod érte a nagy fagyizásokat!

Már egy ideje a csapból is csak az folyik, mennyire fontos az egészséges táplálkozás… De az, hogy valami finom-e, és növeli-e a boldogságérzetet, lassan már senkit nem érdekel! Pedig igenis létezik boldogsághormon, azaz endorfin, ami az örömérzetért felelős, és legalább olyan fontos, mint az alacsony kalóriájú, koleszterinszegény étkezés. A joghurtalapú fagyi ideális megoldás lehet a nyári melegben. Ebből aztán lelkiismeret-furdalás nélkül megehetsz a nap bármely szakában egy jó nagy adagot: kevés kalória, nagy élvezet! És ami a legjobb: ne valami natúr cuccra gondolj, a joghurtfagyi cukormentes verziója kifejezetten finom! Ráadásul a joghurt frissítő, savanykás ízét rengeteg különböző hozzávalóval turbózhatod. Választhatsz például friss, apróra vágott gyümölcsöket, hogy a frissességet fokozd. Vagy magokat, amikkel egy kis ropogósságot vihetsz a fagyiba. Ha pedig édesebben szeretnéd a fagyid, csorgass rá természetes és egészséges édesítőket – méz, juharszirup stb. Amerikában a joghurtozók olyan népszerűek, hogy a salátabárokhoz hasonlóan már önkiszolgáló joghurtbárokban is összeállíthatod a saját fagyidat! Itthon ilyen egyelőre még nincs, viszont egyre több helyen vehetsz joghurtalapú, egészséges fagyit.

Na és hogy mik a legújabb trendek a fagyipiacon? A hagyományos ízeket felváltják a merész kreációk: a sós karamell, a chilis csoki, a füstölt, sós csoki, a rózsaborsos eper, vagy akár az angolszalonnás, juharszirupos fagyi. Noha ezek egy része egyelőre leginkább Amerikában hódít, de tuti, hogy rövid időn belül hozzánk is betörnek!

Egészséges nyalakodás: trendi lett a joghurtos fagyi!Ha kedvet kaptál a joghurtfagyihoz, ne tétovázz, otthon is elkészítheted:
Bodzás joghurtfagylalt
½ kg joghurt (görög vagy török, lényeg, hogy magasabb zsírtartalmú legyen), 1,5 dl bodzaszörp, 4 fej bodzavirág, 1 dl friss citromlé, ½ citrom reszelt héja

A joghurtot keverd simára, tedd bele a bodzavirágot és hagyd benne érni 2 napig. Szűrd át, nyomkodd ki a benne lévő maradék joghurtot is, majd keverd össze a bodzaszörppel és a citrommal. Tedd a mélyhűtőbe és másfél-két óránként keverd át, amíg a krém jellege a fagylaltéhoz kezd hasonlítani. Nem biztos, hogy olyan krémes lesz, mintha fagyigépben készítetted volna, de így is nagyon finom, hidd el! (Ha van otthon fagyigéped, akkor a joghurtos keveréked öntsd bele a fagyigép táljába, és tedd a mélyhűtőbe egy-másfél órára, majd amikor már kásásra fagyott, vedd ki és a fagyigéppel krémesítsd.)

Egészséges nyalakodás: trendi lett a joghurtos fagyi!Harmath Csaba
Epres, vaníliás, mentás csoda

Be kell vallanom, én jobban szeretem a krémes, főzött tejszínes fagylaltokat! Vessenek meg érte, már nem érdekelnek a kilók! Van egy olyan receptem, amit nagyon szeretek, de csak itthon készítem. Nem minden háztartás része a PacoJet, ugye? Tudom, ez így sznobul hangzik, de nem tehetek róla… Ha van, hát használom! Különösen nagy előnye az, hogy lehet benne „mindent bele alapon” készíteni a fagylaltot, úgyis szép krémes állagú lesz. Nálam ez úgy néz ki, hogy veszek kb. 75 deka szép, érett epret, lecsumázom, megmosom és meg is szárítom. Kissé szétdarabolva belemegy a tégelybe, aztán kikeverek félliternyi joghurtot (minél zsírosabb, annál krémesebb lesz a végtermék, de tudom, ez itt most a könnyedségről szólna elvileg), egy kávéskanál vaníliakivonatot, 10 deka cukrot, fél lime levét és reszelt héját. Egy marék friss mentalevél kerül még bele és kész! Ráöntöm a dobozban várakozó eprekre és megy egy egész napra a mínusz húsz fokba. A PacoJet azért jó, mert ha megfagyott, akkor ebből pont annyi adagot tudok elkészíteni, amennyi szükséges! Nagyon finom, savanykás jellegű szokott lenni, persze az eper érettségétől függ leginkább! Jó étvágyat hozzá!
Utóirat: ha mégsem lenne otthon PacoJet, akkor mixeljétek le az epret, keverjétek bele a joghurtba ezt a pürét és fagyasszátok ki. Félidőben törjétek át villával, hogy kásás legyen. Így nem krémes, inkább granita jellegű, az ízélményből hiányzik egy elem, s az is lehet, hogy egy kicsit több cukrot is elbír. De ettől még nagyon finom lesz!

Egészséges nyalakodás: trendi lett a joghurtos fagyi!Szőke Jani
Turmix, pálcika és kész!

Ez a legegyszerűbb: natúr joghurt és bármilyen gyümölcs, amit szeret a család. Az egészet bele a turmixba, egy kicsit átmixelni, és egészet fagyiformába kanalazni. Pálcikát a közepébe, mehet a mélyhűtőbe, 1-2 óra és kész is van. Egészséges, nem hizlal, és pontosan tudod, hogy mi van benne. Nálunk az epres-meggyes kombó a favorit.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top