Gasztro

25 méteres kenyér és 2000 bogrács: A legjobb nyári gasztrofesztiválok

Francia borok a Várban, mangalicatöpörtyűs rétes Vasváron, dinnyeszobrászkodás Hajdúbagoson... Az NLC összeállította a nyári gasztrofesztiválok menüjét.

Előétel
25 méteres kenyér és 2000 bogrács: A legjobb nyári gasztrofesztiválokHat pék, száz kiló liszt, két kiló só és egy kiló élesztő segítségével augusztus 20-án Guinness-rekordra készülnek az Orosházi Országos Kenyérünnepen: egy 25 méteres kenyeret akarnak sütni, amit aztán 2000 szeletre vágva osztanak szét a vendégek között. Ezen felül persze a Pékek utcájának ínycsiklandó finomságaiért is érdemes ellátogatnunk a helyre, ahol a vizes zsemle legalább annyira idegen elem, mint Alekosz testében az alkoholmentes ital.

Leves

Mindenkinek szíve-joga, hogy a szegedi vagy a bajai halászlevet szereti-e, de még a Szeged-fanoknak se hisszük el, hogy nem dobban meg a szívük, amikor egyszerre 2000 bográcsban kezd rotyogni a hal a 16. Bajai Halászléfőző Versenyen, márpedig július 9-én ilyen mennyiségre kell számítani a Bács-Kiskun megyei városban.

Főétel
Békéscsabán nemcsak Kolbászfesztiválra lehet menni, hanem augusztus 25. és 28. között megrendezik a Békéscsabai Lecsófesztivált is, ahol a lecsófőző versenyen nemcsak a szokásos hagyma, paprika és paradicsom kombókkal találkozhatunk, hanem előnyben részesítik a kreatív megoldásokat. Nem épp a kreativitásról, hanem a jó magyaros ételekről szól majd az augusztus 28-ai, nyárzáró IX. Szüreti Csirkepaprikás Fesztivál Siklóson, ahol nemcsak az étkek, hanem a legszebben terített asztalok is kaphatnak díjat. A főzés és kóstolás fáradalmait óriási csárdástánc-mulatságon vezethetjük le.

Köret, kísérő
Van annak valami pikantériája, hogy egy gasztrofesztivál fő támogatója egy atomerőmű, de ne legyünk gonoszak: a borral készült ételek versenyével és borkóstolóval is megtámogatott 19. Nemzetközi Gasztroblues Fesztivál, Pakson (június 27. és július 3. között) jó bulinak ígérkezik, rengeteg vén rocker, többek között a Deep Purple-ös Jon Lord társaságában. A hab a nyári gasztrofesztiválok tortáján pedig a 20. Budavári Borfesztivál lesz, ahol exkluzív környezetben nemcsak a legjobb magyar borokat kóstolgathatjuk, hiszen a rendezvény idei vendége Franciaország lesz. Nyami!

Desszert
25 méteres kenyér és 2000 bogrács: A legjobb nyári gasztrofesztiválokEgy könnyed gyümölcs ebéd után életmentő tud lenni. A Hajdúbagosi Dinnyefesztiválon augusztus 6-án és 7-én nemcsak degeszre ehetjük magunkat finom görögdinnyével, hanem dinnyeszobrászkodhatunk, dinnyét görgethetünk és dinnyeevő versenyen is villoghatunk. Az ennél masszívabb desszertre vágyók augusztus 13-án a Vasvári Rétesfesztivált vegyék célba, ahol a szokásos almás-túrós-mákos változatok mellett a medvehagymás, mangalicatöpörtyűs, kóris szedres és pálinkás verziót is megízlelhetik.

A mézeskalács hagyománya sajnos kihalófélben van, pedig arról, hogy mennyire életrevaló, a IV. Mézeskalács Fesztiválon bizonyosodhatunk meg július 30-án Debrecenben, ahol a kóstolás és a készítés elsajátítása mellett a méhészet rejtelmeibe is betekintést nyerhetünk. Aki pedig annyira édesszájú, hogy neki ez is kevés, az augusztus 27-én, a Noszvaji Szilvanapon főzhet szilvalekvárt (susinkából, ahogy a szilvát a helybéliek hívják). 6-8 csapat 10-12 órán át főzi a lekvárt, amit persze nem csak önmagában, hanem mennyei buktákba sütve is kóstolhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top