Gasztro

Befőzni menő: 8 tuti ribizlilekvár

Gondoltad volna, hogy főzhetsz lekvárt akár egy óra alatt is? Elő a lábast, hogy bebizonyítsd, te is tudsz olyan finomat készíteni, mint amilyet nagymamád anno a nyári konyhában.
Befőzni menő: 8 tuti ribizli lekvárA ribizli mellett cseresznyében is jók vagyunk –  nagyon jók.

Itt az ideje a lekvárfőzésről kialakult évszázados kép lerombolásának! A lekvárfőzés a köztudatban nyugdíjastevékenység, hiszen kinek van kedve, ideje és türelme hosszasan molyolni a gyümölcsbefőzéssel, üvegsterilizással és dunsztolással, nem?! Ha így állsz a befőzéshez, akkor tévedésben vagy. Bizony. A lekvárfőzés igenis csajszis dolog, és akár egy óra alatt meglehetsz vele. Na, csábító? Akkor lássuk, hogyan főzheted meg a legjobb ribizlilekvárokat seperc alatt!

Tipp: Ne ipari mennyiségeket főzz be, elég lesz egy kiló gyümölcs is! Használj kis üvegeket, amelyekből hamar kikanalazzátok a lekvárt, így mindig olyan érzésed lesz, amikor egy újabb üveget nyitsz fel, hogy friss lekvárt eszel. Ha teheted, szép üvegekbe töltsd a lekvárod, és ragassz rá egyedi matricát (ehhez az interneten találsz sablonokat). Ki az, aki nem örül egy csupor, biztosan házi készítésű lekvárnak?

Fontos, hogy friss, érett, ép gyümölcsöd legyen, rozsdamentes edényed, fakanalad, cukrod, no és steril üvegeid. Ezeket egyébként egyszerűen tudod sterilizálni. Miután alaposan kimostad őket, tedd be a forró sütőbe 15-20 percre, majd a forró, kész lekvárt már adagolhatod is az üvegekbe. Ha a mag és héj nélküli selymes, zselészerű állagot szeretnél kapni, nem kell leszedned a szemeket, viszont át kell passzíroznod egy kézi passzírozó masinán. A cukorral felfőzött ribizli a passzírozás után mehet is az üvegekbe. Ha darabos, rusztikus lekvárt szeretnél főzni, akkor elmarad a passzírozás: ilyenkor a ribizliszemeket villa segítségével húzd le a száráról, majd a szemeket szár nélkül kell felfőznöd a cukorral. A miheztartás okán: 10 dkg ribizli szártalanítása villával kb. 5 perces munka.

Befőzni menő: 8 tuti ribizli lekvárEgyszerű darabos ribizlilekvár, villás szemezéssel
Hozzávalók: 1 kg ribizli, 60-70 dkg kristálycukor (a finomítatlan nádcukor a tuti)
A megmosott ribizlifürtökről villa segítségével szedd le a szemeket. Közben a cukrot tedd egy edénybe, és önts hozzá 2 dl vizet. Erős tűzön forrald 10 percen keresztül, majd öntsd a ribizlibogyókat a cukorsziruphoz. Folyamatos kevergetés mellett főzd 5-10 percig, majd töltsd még forrón kis üvegekbe, zárd le, és kb. 8 percig pihentesd felfordítva az üvegeket.

Egyszerű sima ribizlilekvár, passzírozva
Hozzávalók: 1 kg ribizli, 60-70 dkg cukor
A ribizlit alaposan mosd meg, és fürtöstül tedd egy edénybe, majd önts hozzá 1 dl vizet. Főzd addig, míg a ribizli héja megreped (forrástól pár perc). Vedd le a tűzről, és egy kézi passzírozón kisebb adagokban passzírozd át, majd öntsd vissza az előbbi edénybe. Add hozzá a cukrot, forrald fel, és főzd kevergetve körülbelül 5-8 percig. Töltsd még forrón kis üvegekbe, zárd le és kb. 8 percig pihentesd felfordítva az üvegeket.

Lekvár 2.0
Befőzésekor a gyümölcsöt sokféleképpen ízesítheted, de akár más gyümölccsel is párosíthatod.

Desszertboros ribizlilekvár

: a víz helyett 2,5 dl desszertborral és cukorral főzd fel a ribizlit.

Chilis-gyömbéres ribizlilekvár:

3-4 chili paprikát ízlés szerint magozd ki, majd karikázd fel, a kb. 6 cm hosszú gyömbért reszeld le. Ezt a cukorral együtt főzd készre, majd a passzírozás után add a cukorral együtt a ribizlihez.

Befőzni menő: 8 tuti ribizli lekvárNarancsos-fűszeres ribizlilekvár
2 kisebb narancs héját hámozd meg, és a levével együtt add a cukorhoz 1 kisebb rúd fahéjjal és egy muszlinbatyuban összekötött ½ teáskanál szegfűborssal és ½ teáskanál szegfűszeggel. Passzírozás előtt a narancs levében párold a ribizlit, majd passzírozd, és a cukorral együtt főzd bele a narancshéjat és a muszlinbatyuba zárt ½ teáskanál szegfűborsot és ½ teáskanál szegfűszeget. Így főzd készre, majd távolítsd el a fűszereket és a narancs héját.

Kakukkfüves ribizlilekvár
5 evőkanálnyi kakukkfüvet a ribizlivel együtt forrald fel, majd hagyd 10 percig pihenni, hogy a kakukkfűből az ízek kioldódjanak, ezután passzírozd le, és főzd készre a cukorral.

Málnás ribizlilekvár: A ribizlimennyiség felét helyettesítsd málnával. Főzd, míg a felszínén nem keletkezik hab.

Cseresznyés ribizlilekvár: A ribizlimennyiség felét helyettesítsd kimagozott cseresznyével. Főzd, míg a felszínén nem keletkezik hab.

Sülvefőve séfek és a lekvár
Befőzni menő: 8 tuti ribizli lekvárHarmath Csaba
Franciaországban azt láttam, hogy nem is lekvárt, hanem ribizlizselét főznek a mámik otthon, és előfordul, hogy akár már egy kilóból is. Viszont a világ egyik legdrágább termékét tudják produkálni a drága nagyik. Az érdekes az, hogy miért. Nem fogjátok elhinni: egy ferdén levágott libatollal szedik ki egyenként minden ribizliszemből a magot! Ez nem kevés munkát jelent… Innen adódik az egyébként horribilis ár is. Hogy miért nem szűrik inkább le utána? Talán azért, mert annyira szeretnék megőrizni a ribizlizselé a tiszta ízeit, hogy még a magot se főzik bele. Ha maga a főzés nem is tart csak úgy húsz percig, az előkészítés órákba is telhet. A végeredmény egy tiszta zselé, melyet 350 grammos üvegekben árulnak 3,5-4 euróért. Ismerve a ráfordított időt, az az igazság, hogy ez nem is tűnik olyan drágának. Ha nem hiszik, próbáljanak meg egy kiló ribizlit kimagozni! Bonne chance!

Hernyák Tomi
Befőzni menő: 8 tuti ribizli lekvárHála a jó minőségű magyar gyümölcsöknek és a szeretni való nagymamáknak, idehaza mindig is nagyon jól el voltunk látva finom lekvárokkal. Azonban azt tapasztalom, hogy az elmúlt években mintha reneszánszát élné a lekvárosdi. Különböző kézművesvásárokon sorra találkozni érdekesebbnél érdekesebb kreációkkal! A termelők mernek kísérletezni, a vásárlók pedig örömmel próbálnak ki egy-egy új, esetenként megdöbbentő ízpárosítást. Legutóbb például mandulás, marcipános málnalekvárral találkoztam, de ugyanígy gyömbéres őszibarackkal, vagy mondjuk fahéjas szilvával is. A gasztronómia és a fűszerek sokszínűsége lehetőséget ad milliónyi új íz megteremtésére. Tényleg csak a fantázia szab határt! Mindenkit buzdítok, hogy készítsen lekvárt!  Engedje szabadjára a gondolatait, idézze fel a kedvenc gyümölcsét és képzelje el melyik különleges fűszerrel alkotna jó párost. Aztán kísérletezzen bátran! Ha gondolatban valami összeillik, legtöbbször a gyakorlatban sem lesz csalódás! Azért a wasabis banánlekvároktól mindenkit óva intek mindenkit… Nem utolsósorban ajándéknak is kitűnő egy saját magunk által készített finomság. A legmegdöbbentőbb impulzust belőlem egy pár hónappal ezelőtt megízlelt, úgynevezett „tejlekvár” váltotta ki, melyet Franciaországban kóstoltam. Ennek a lekvárnak a lényege, hogy sok tejben feloldanak még több cukrot, majd ezt felfőzve hosszú órákon keresztül lekváros állagúvá sűrítik. Karamelles, selymes, szinte már-már nem e világi csemege.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top