Gasztro

A legjobb falatok a Balatonnál

Te sem érzed teljesnek a balatoni nyaralást sült hal, palacsinta, fagyi és hideg fröccs nélkül? Így vagyunk ezzel mi is, ezért biciklire pattantunk, hogy feltérképezzük a magyar tenger körül üzemelő sütödéket, éttermeket, borászatokat. Első körben Siófok 50 kilométeres körzetében keresgéltünk, ez a táv akkor is simán teljesíthető egy nap alatt, ha mindegyik helyen 1-1,5 órát lazítasz.
A legjobb falatok a Balatonnál
Még olcsóbban megúszod, ha ellátogatsz néhány ingyenes gasztrofesztiválra!

Siófok – halsütöde

A déli part centrumában indulás előtt meg is ejtheted a kötelező sülthal-evést. Bár a kikötő felé vezető úton, a körforgalom után található halsütöde (semmi luxus, egy kopott fabódé) nem a magyarok által olyannyira kedvelt hekkről, hanem a sült keszegről ismert, mindenképpen megéri megállni. Vannak itt még egyéb balatoni halak, halászlé, illetve finom a palacsinta is. Reggel 9-től este 11-ig tart nyitva.

Zamárdi – fagyizó

Bemelegítésként is funkcionálhat az a nagyjából tíz kilométer, ami Siófok és Zamárdi között van, de az biztos, hogy már megérdemelsz egy fagyit. Zamárdi felsőn, a „régi fagyizóban” klasszikus főzött fagylalt kapható. Ha a „régi fagyizó” hívószó nem válik be, kérdezd meg a helyiektől, hol van a Táncsics Mihály utca, és ott keresd a fagyizót (nyitva 10–21 óra között). A hely már évtizedekkel ezelőtt is működött, a hangulat még most is retró. Az alapízeken kívül feltétlenül érdemes kérni bonbonfagyit is, isteni.

Balatonszemes – Kistücsök, András büfé

Balatoni helyek, amiért érdemes leszállni a bringárólEgy nagyobb pihenésre ideális megálló Balatonszemes, azon belül is a főút mellett lévő Kistücsök (nyitva 11–23 óra között). Nem azért ajánljuk, mert rendszeresen szerepel a legjobb magyar éttermek listáján (bár ez se rossz érv), hanem mert itt tényleg minden a vendégért van. Nagyon klassz a kerthelyiség, a felszolgálókat tényleg érdekli, hogy ízlett-e az étel, mindig minden friss és ízletes. Az ínyenceket számtalan izgalmas fogás várja, akinek pedig még fejlesztésre szorul a gasztronómiai kultúrája, rendelhet egy igazi borjúbécsit. Amit kötelező megkóstolni: kovászosuborka-leves, madártej. Impozáns a borlap is, de tekerés közben nem javasoljuk a tesztelést, kérj inkább házi bodzaszörpöt!
Ha nem akarsz a bicikliről leszállva étterembe menni, szemesi alternatívaként az András büfét ajánljuk: körforgalom után jobbra, át a hídon, és már ott is vagy. Több elismert magyar szakács szerint itt sütik a legfinomabb rántott húst, de kínálnak frissen sült halakat is.

Balatonlelle – Majthényi Présház, Konyári Pincészet

Balatoni helyek, amiért érdemes leszállni a bringárólNem állítjuk, hogy egy „kistücskös” ebéd után tekersz 7 kilométert és máris betolsz egy borjúpaprikást a balatonlellei Kishegyen, szóval elindulás előtt érdemes választani: Kistücsök vagy Majthényi Présház (nyitva 12–22 óra között). Utóbbi egyvalamiben biztosan veri a szemesi éttermet, ez pedig a kilátás: meseszép panoráma nyílik a teraszról a Balatonra, órákig el lehet nézegetni. A konyha házias, az étlapon jellegzetes somogyi ételeket is találsz. Nem éppen nyári kaja, de érdemes megkóstolni a zsírjában sült libamájat és leöblíteni egy pohár Konyári-borral.
Pár száz méterre az étteremtől találod a Konyári Pincészetet, ha komolyabban érdeklődsz a borok iránt, itt kóstolhatsz is (hétfőtől szombatig 10–18 óra között, előzetes bejelentkezés alapján), plusz – ha bevállalod a cipelést – pincei áron vehetsz borokat.

Balatoni helyek, amiért érdemes leszállni a bringárólBalatonboglár–Szőlőskislak – Kislaki Bormanufaktúra

Ha már kellően fáj a hátsód a tekeréstől, legyen az utolsó állomás a Kislaki Bormanufaktúra, ami kitűnő választás egy lazulós, romantikus nyárestére. A parasztházban és udvarán Légli Géza kézművesborait kóstolhatod meg, illetve kérhetsz mellé finom falatokat is. (Nyáron pénteken és szombaton 17–21 óra között, amúgy szükséges a bejelentkezés!) Egy kis ízelítő: házi szörpök, sajtok, pástétomok, füstölt húsok, friss kenyér, bográcsban főtt lecsó és halászlé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top