Olyan ételt rendelnél, amiben 1,3 millió kalória van? |
New Yorkban egy rendelet miatt a kalóriamennyiségre vonatkozó információt nem lehet „megúszni” már a reggelizőhelyeken sem, így a nap meglehetősen korai szakaszában szembesülünk azzal, hogy máris bevittük a nők számára ajánlott napi kalóriaadag harmadát, felét. Bár minket ez nagy mértékben visszatartana attól, hogy rendszeresen reggelizzünk, úgy tűnik, nem mindenki gondolja így.
Alexis Gauthier angol séf ugyanis New York-i útja után úgy döntött, annyira tetszik neki ez a megoldás, hogy Michelin-csillagos éttermében is bevezeti. (A Michelin-csillagot csak a legjobbak kapják meg, ami általában az árakban is tükröződik.) Néhány hete tehát a Gauthier Sohóban minden fogás mellé odaírják, mennyi kalóriát tartalmaz. A séf azt mondja, ezzel nem akar beállni a kizárólag egészséges ételeket kínáló éttermek sorába, egyszerűen csak plusz információt szeretne adni a vendégnek.
Alexis Gauthier Fotó: guardian.co.uk |
Az amerikai kutatások szerint 100-ból 28 ember rendelését befolyásolja a kalóriák száma, de állítólag Gauthier nem kapott még negatív visszajelzést. Ezek szerint mindenki túllépett rajta, hogy a kilenc különféle apró fogásból álló kóstolómenüjük összesen 1852 kalóriát tartalmaz, vagyis csak kicsivel kevesebbet a napi ajánlott mennyiségnél. Egy ismert étteremkritikus szerint nem is fog látszani a forgalomban a séf „akciója”, hiszen ha valaki fejenként 60-70 fontot költ arra, hogy beüljön egy ilyen különleges helyre, nem a kalóriák számlálgatásával lesz elfoglalva.
Hazánkban eddig legfeljebb a gyorséttermek kínálatában észlelhettük a kalóriák feltüntetését, de a vendéglők közül – tudomásunk szerint – senki sem alkalmazza még ezt a módszert. A magunk részéről arra szavazunk, ez maradjon is így, hiszen egy méregdrága ebéd vagy vacsora közben nem akarjuk tudni, hány órát kell az edzőteremben tölteni a ledolgozásához. Szerinted jó lenne tudni, miben mennyi kalória van?