Gasztro

Fröccsre föl!

Tévhit, hogy a hungarikumnak számító fröccs, amely a reformkorban született, mindössze silány borok feljavítására szolgál, és csak sarki kiskocsmákban illik fogyasztani. Kerti partik, nyáresti vacsorák, szabadtéri programok és vízparti pihenések kellemesen hűsítő kísérője is ez az ital.

Fröccsre föl!
A legenda szerint a fröccs Fáy András, a magyar reformkor egyik legtevékenyebb alakja pincéjében született, mégpedig úgy, hogy a szüreti mulatságon részt vevő feltaláló, Jedlik Ányos mindenki elképedésére a világ első szódásüvegéből szódát töltött a kezében tartott borba. Az italt németesen spriccernek kezdték hívni, ez azonban Vörösmartynak – aki az ominózus estén szintén Fáynál vigadott – nem tetszett, ezért kitalálta a fröccs szót.

Azóta ez a könnyed, szénsavas ital nagy karriert futott be, igazi hungarikummá vált. Kiváló hűsítő ital. Számtalan néven ismert a kisfröccstől a hosszúlépésig, de szódával kevert bort jelent a bivalycsók, a polgármester, a Puskás Fröccs, a maflás, a bakteranyós és a kukamosó is. Elsősorban rozékból és fehérborokból készítenek fröccsöt, utóbbiak közül különösen népszerűek a muskotályos borok, az olaszrizling és például a hárslevelű.

Érdemes azonban néhány dologra felhívni a figyelmet: arra a tévhitre például, hogy a fröccs a silány borok feljavításának egyik lehetséges módja. Nem igaz az sem, hogy melléktermék, amit legfeljebb a sarki kiskocsmában illik fogyasztani. Ez a könnyű ital kiváló kísérője kerti partiknak, egy-egy fesztiválon eltöltött hétvégének, szabadtéri programoknak.

Fröccsre föl! Ajánlom Duna-, Tisza- vagy Balaton-parti strandoláshoz, sült halazáshoz, virsli és kolbász mellé, de ne átalljuk kérni egy-egy forró napon étteremben sem. Még egy hosszúra nyúló baráti beszélgetés alatt is nehezebb a kelleténél jobban felönteni a garatra, ha az ember fröccsöt iszik.

Ahogy a főzésnél sem mindegy, milyen alapanyagokból dolgozunk, úgy az italoknál sem az. Jó fröccs a zamatos, illatos és élénk savtartalmú borokból lesz. Legyen minél hidegebb a pohár, a bor és a szóda is. A fröccsetikett szerint vétek a bort ásványvízzel felönteni vagy jégkockát tenni bele – csakis szódavizet használjunk.

Nyáron különösen ideális ital ez, hiszen az alkohol élvezeti értékét kiegészíti a buborékok friss, üdítő érzése. A szénsavnak köszönhetően intenzíven érezhető a bor íze, aromája, illata – persze csak ha nem hígítottuk túl az italt.

Fröccsre föl! Ami pedig a mennyiséget illeti, nos, annak szabjon határt mindig a józan ész, az alapul szolgáló bor alkoholtartalma, és az, hogy milyen meleg van, illetve mozgunk-e, vagy épp az árnyékban ücsörögve fröccsözünk.

Bodor Bence
borász, borszakértő
Villány, Diósviszló

 

Készült a Nemzeti Bormarketing Alap támogatásával

További információk: www.froccsvilag.hu!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top