Gasztro

Hogyan készítsünk házi ketchupöt?

Majonézt gyakran keverünk házilag. Gondoltad volna, hogy megteheted ezt a ketchuppel is? Érdemes, hiszen így természetesebb és persze finomabb szószt kapsz annál, amit műanyag tubusban veszel meg.
Hogyan készítsünk házi ketchupöt?
Házi ketchuphöz házi chips dukál, nem? Így készítsd el!

Saját paradicsomból házi ketchup – hidd el, ezentúl nagyon boldogan gyártod majd a családnak a hamburgereket és hot dogokat és nem morogsz, ha a gyerekek még a virslihez is ketchupöt kérnek, mert tudod, hogy teljesen természetes alapanyagokból készült, így abszolút egészséges a szósz.

A mostaninál olcsóbb és ízletesebb már nem nagyon lesz a paradicsom, ezért ideje bevásárolni és nekikezdeni a házi ketchupnak.  Ugrai-Nagy Tünde, az Ízbolygó gasztroblog-írója megmutatja, hogyan!

Ketchup=halszósz?

Hogyan készítsünk házi ketchupöt?Manapság viccesnek tűnhet a felvetés, hiszen a gyerekek is tudják, a ketchup alapja a paradicsom. De nem volt ez mindig így! Rengeteg legenda kering a ketchup eredetéről, arról azonban írásos feljegyzések vannak, hogy hasonló névvel (kôe-chiap vagy kê-chiap) a kínaiak illettek egy fűszeres halszószt. A szósz Kínából Malájföldre és Szingapúrba is eljutott, ahol gyorsan felfedezték maguknak az angol tengerészek, és magukkal vitték hazájukba.

Az ecetes halszószból elsőként állítólag Richard Brigg angol szakács készített paradicsomszószt, de valószínűleg ő maga sem gondolta volna, hogy receptje ekkora sikert arat majd. Az Egyesült Államokban 1801-ben Sandy Addison paradicsomszósz-receptjét publikálták is, ami azért volt izgalmas, mert a paradicsom akkoriban egyáltalán nem volt olyan népszerű zöldség, sokan mérgezőnek gondolták.

Az első eladott ketchupöket a különböző farmokon árulták, aztán jött Henry J. Heinz, aki igen jól járt az 1876-ban elkezdett ketchupgyártással: 30 év múlva már évi 12 millió palackot készített, és „beterítette” vele az egész világot. Tudtad például, hogy 132 gramm kiváló minőségű portugál paradicsomból, amit 75-féle vizsgálatnak vetnek alá, mielőtt feldolgozzák, 100 g ketchupöt készítenek? Próbáld ki, neked mennyi házi ketchupöd lesz ugyanennyiből!

Kísérletezz!

Alapszabály, hogy a paradicsom hosszan főzve édeskéssé válik, ezért figyelj oda a cukor adagolására, nehogy túl édes legyen a mártás. A paradicsom héjának lehúzásával nem mindenki szeret vacakolni, de ha kényes vagy rá, így a legegyszerűbb: a csumájával ellentétes oldalon kereszt irányban bemetszed, majd lobogó forró vízbe mártod fél percre. Utána jöhet egy pár pillanatra a hideg víz, és gyönyörűen lejön a héja.

Természetesen ketchupreceptből is annyi létezik, mint égen a csillag, Ízbolygó most az alapketchupbe a paradicsomon kívül kápia paprikát és fehérrépát is tett, hogy még finomabb legyen. A művelet pofonegyszerű, teljesen kezdők is nekiállhatnak, az alapanyagokon kívül csak egy lábos, botmixer és néhány steril üveg szükséges hozzá. A hozzávalókért és az elkészítés részletes leírásáért kattints ide!

Az alapreceptet kedved szerint variálhatod: készíthetsz például gyümölcsös verziót (banános, fügés, cseresznyés, szilvás), zöldfűszereset (majoránnával, oregánóval, kakukkfűvel), de akár csípőset (chilivel, Tabascóval) is.

Ínyenceknek ajánljuk a paradicsomlekvárt, ami a ketchupnél sűrűbb állagú lesz, sült és grillezett húsok mellé kiváló, de nagyszerűen feldob egy mezei sajtos meleg szendvicset is. A receptért kattints ide!

Ha még mindig maradt friss paradicsomod, választhatod a tartósítás újabb módját, az aszalást: feldarabolod, majd 60 C fokos sütőbe teszed egy napra. Amikor kész, olajba dobálod, így sokáig eláll, és nagyon tuti salátákba, húsok mellé, szendvicsre stb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top