Tudtad, mennyi idő alatt romlik meg az étel kánikulában? Megmutatjuk! |
Első hallásra szinte képtelenül hangzik, de amerikai tudósok (egyébként teljesen véletlenül) felfedezték azt a teljesen természetes, bisin nevű tartósítót, ami megakadályozza a húsok, halak és tejtermékek romlásáért felelős baktériumok működését.
A Minnesotai Egyetem kutatói állítják, hogy a néhány ártalmatlan baktériumfajtában természetes módon előforduló bisin akár évekkel is meghosszabbíthatja az élelmiszerek élettartamát, és még az olyan veszélyes kórokozók fejlődését is megakadályozza, mint a kóli- vagy a szalmonellabaktérium.
Ez a mindennapi életben annyit jelentene, hogy ezentúl nem buggyan meg a nyitva hagyott bor és a salátaöntet sem, illetve jelentősen meghosszabbodik például a sajtok és halak eltarthatósága. (A zöldségek és gyümölcsök esetében nem alkalmazható a bisin.) Az ígéretek szerint néhány élelmiszer esetében évekre nőne a szavatossági idő úgy, hogy be sem kell tenni őket a hűtőszekrénybe.
A kutatók már tárgyalnak néhány élelmiszercéggel arról, hogyan tudnák beépíteni a „csodaanyagot” az ételekbe – állítólag az első ilyen termékek három éven belül piacra kerülnek.
Te mit szólnál hozzá, ha azt mondanák, itt egy friss, alig egyéves szendvics?