Gasztro

Főzz hónapokkal előre: jönnek a soha meg nem romló ételek

El tudod képzelni, hogy ráérős óráidban megfőzöl néhány ételt, majd fagyasztás és egyéb tartósítás nélkül tárolod, és egy év múlva megeszed? Nem őrültünk meg, a tudósok azt ígérik, már néhány év múlva ez így zajlik majd.
Jönnek a soha el nem romló ételek
Tudtad, mennyi idő alatt romlik meg az étel kánikulában? Megmutatjuk!

Első hallásra szinte képtelenül hangzik, de amerikai tudósok (egyébként teljesen véletlenül) felfedezték azt a teljesen természetes, bisin nevű tartósítót, ami megakadályozza a húsok, halak és tejtermékek romlásáért felelős baktériumok működését.

A Minnesotai Egyetem kutatói állítják, hogy a néhány ártalmatlan baktériumfajtában természetes módon előforduló bisin akár évekkel is meghosszabbíthatja az élelmiszerek élettartamát, és még az olyan veszélyes kórokozók fejlődését is megakadályozza, mint a kóli- vagy a szalmonellabaktérium.

Ez a mindennapi életben annyit jelentene, hogy ezentúl nem buggyan meg a nyitva hagyott bor és a salátaöntet sem, illetve jelentősen meghosszabbodik például a sajtok és halak eltarthatósága. (A zöldségek és gyümölcsök esetében nem alkalmazható a bisin.) Az ígéretek szerint néhány élelmiszer esetében évekre nőne a szavatossági idő úgy, hogy be sem kell tenni őket a hűtőszekrénybe.

A kutatók már tárgyalnak néhány élelmiszercéggel arról, hogyan tudnák beépíteni a „csodaanyagot” az ételekbe – állítólag az első ilyen termékek három éven belül piacra kerülnek.

Te mit szólnál hozzá, ha azt mondanák, itt egy friss, alig egyéves szendvics?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top