Olyan ételt akarsz, amiből a gyerek nem tudja kipiszkálni a zöldséget? Ötletek |
A rántással vagy habarással egészségünk szempontjából „elrontjuk” az ételt, hiszen a rostban, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag zöldségbombát kalória- és szénhidrátdússá, sőt ha nem vagyunk ügyesek, csomóssá, lisztízűvé változtatjuk. Bár ezt szoktad meg a menzán és a nagyinál, nem árt kicsit kísérletezned más módszerekkel, hogy könnyebb, egészségesebb fogásokat kapj.
Saját anyagával
Az egyik legegyszerűbb módszer, ha a főzeléket, krémlevest saját alapanyagával sűríted vissza. Ilyenkor a főtt zöldség 30-40 százalékát érdemes pürésíteni: kiveszed, botmixerrel leturmixolod, majd visszaöntöd az ételbe. Ez egyes zöldségeknél egyszerűbb, szinte maguktól elvégzik a feladatot, ilyen például a sárgaborsó.
Burgonyával
Vannak zöldségek, ahol kissé nehézkesebb a saját anyagával való sűrítés, de ezekben az esetekben segítségül lehet hívni egy-két szem burgonyát: ha elég apróra vágod, a főzés végre “eltűnik” a főzelékben, de külön le is turmixolhatod, és ezután adhatod a szükséges mennyiséget a főzelékhez.
Tejtermékkel és zabkorpával, kukoricapehellyel
A habaráshoz használt tejföl magában is sűrít, nem feltétlenül kell lisztet rakni bele.
Ha úgy érzed, szükség van a tejtermékre, joghurttal, tejszínnel,krémsajttal, mascarponéval is variálhatsz a megszokott fogáson.
A tejes habarásba tehetsz zabkorpát (ez önmagában is nagyszerűen sűrít) és zabpelyhet.
Ha mindenképpen ragaszkodsz a liszthez, akkor használj rozslisztet.
Keményítővel
Gyors és egyszerű sűrítési alternatíva lehet a keményítő is, melyet a főzés végén kevés vízben feloldva kell a főzelékhez adni.
Mindig tökéletes
Az egyszerűnek tűnő főzelékkészítés másik nehézsége a mindig ugyanolyan íz és állag elérése, hiszen nem mindegy, milyen zöldséget használsz alapanyagként: frisset, fagyasztottat, tavaszit, öreget. A Maggi Főzelék fortélyok alapjai megoldást kínálnak erre a problémára, hiszen tartalmazzák mindazt a sűrítőanyagot és fűszerkeveréket, amire a tökéletes és mindig ugyanolyan ételhez szükségünk lehet. Kalóriatartalmuk alacsonyabb, mint egy megszokott rántásé vagy habarásé, így nem csak a konyhai munkát könnyíted meg velük, de egészségedért is teszel.
(Szponzorált cikk)