Inkább chipset ennél a filmnézéshez? Abból is van házi verziónk! |
A boltokban viszonylag sokféle mikróban elkészíthető popcornt találunk, amik persze jóval kedvezőbb árúak, mint a moziban aranyárban mért pattogatott kukorica. Tudunk azonban egy ennél is olcsóbb, ráadásul sokkal finomabb megoldást: ha egy lábosban magad pattogtatod ki a kukoricaszemeket. (Így még a mikrós popcornba rejtett ízfokozókat és mesterséges aromákat is elkerülheted.)
Ha figyelmesebben megnézed a hiperek polcait (általában a lencsék-babok-aszalt gyümölcsök környékén), akkor találsz majd 40-45 dekás kiszerelésben pattogtatni való kukoricát. Mi 160 forintért jutottunk hozzá, de állítólag a piacokon kimérve is lehet venni.
Az alaprecept: vajas-sós
Körülbelül 10 dkg kukoricát egy fazékba töltünk, és hozzáadunk 8 dkg vajat. A fedőt rátesszük, közepes lángra rakjuk, majd hallgatózunk. A kukoricaszemek hamarosan pattogni kezdenek. Ha elhal a pattogás, el is készült. Ilyenkor forgassuk át még olvasztott vajjal, sózzuk.
Szükséges kellékek: 1 darab közepes méretű fazék fedővel, vaj, pattogtatni való kukorica, fűszerek, esetleg karamell vagy csoki – édes verzióhoz |
Chilis-vajas
Az alap verzión kívül készíthetünk különféle ízesítésűeket is, bátran kísérletezzünk, hogy mi ízlik a legjobban. Mi mindenképpen akartunk egy csípős verziót is: a chilis-vajasra voksoltunk, ebbe a 10 dkg kukoricán és 8 dkg vajon kívül 1-2 teáskanál chilipor kerül – attól függően, ki mennyire szereti csípősen.
Itt az eljárás annyiban más, hogy a vajat felolvasztjuk, és ezen futtatjuk meg közepes lángon a chiliport. Aztán adjuk hozzá a kukoricát, lefedjük, várunk. Ha a pattogás elhal, félrehúzzuk a lángról, sózzuk, illetve összeforgathatjuk még egy kis olvasztott vajjal.
Sajtos-fűszeres
A házilag készített sajtos popcornban végre tényleg érezni lehet a sajtot, nem csak valami műanyag aromát. Kell hozzá: 2 teáskanál garam masala fűszerkeverék, 10 dkg vaj, 12 dkg pattogtatni való kukorica, 10 dkg reszelt füstölt sajt.
A vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a fűszerkeveréket, majd hozzáadjuk a kukoricát, lefedjük, várunk. Ha a pattogás elhal, félrehúzzuk a lángról, sózzuk, és összeforgatjuk a reszelt sajttal.
Top 5 gasztromozi, amit a popcorn mellé ajánlunk – Julie&Julia – Két nő, egy recept – Meryl Streep fergeteges alakítása miatt |
Édes verziók
Sokakat a hideg ráz tőle, míg mások imádják az édes pattogatott kukoricákat, ezért ilyennel is próbálkoztunk, többek között egy karamelles popcornnal.
Kell hozzá: 5 dkg pattogtatni való kukorica, 10 dkg vaj, két csipet só és 10 dkg cukor.
A cukrot a vajon közepes lángon megkaramellizáljuk, majd beleforgatjuk az előzőleg (a fent leírt módon) kipattogtatott kukoricát.
Belevaló ínyenceknek ajánljuk a csokoládéval és banánnal turbózott verziót, amihez a következő hozzávalók szükségesek: 4 banán, 10 dkg étcsokoládé (min. 65%os) és 3 dkg pattogtatni való kukorica.
A kukoricát közepes láng felett, lefedett lábasban megpattogtatjuk. A csokit gőz felett felolvasztjuk.
A banánokat 4-5 cm hosszú darabokra vágjuk, fapálcára tűzzük, majd beleforgatjuk az olvasztott csokiba, végül a popcornba.