Gasztro

Házi pattogatott kukorica mikró nélkül

Tudtad, hogy popcornt úgy is lehet otthon készíteni, hogy a mikró közelébe se mész? A házi popcorn sokkal olcsóbb és fantáziadúsabban variálható, mint a bolti. Ízbolygó megmutatja, hogyan csináld.
Készíts házi pattogatott kukoricát olcsón, mikró nélkül!
Inkább chipset ennél a filmnézéshez? Abból is van házi verziónk!

A boltokban viszonylag sokféle mikróban elkészíthető popcornt találunk, amik persze jóval kedvezőbb árúak, mint a moziban aranyárban mért pattogatott kukorica. Tudunk azonban egy ennél is olcsóbb, ráadásul sokkal finomabb megoldást: ha egy lábosban magad pattogtatod ki a kukoricaszemeket. (Így még a mikrós popcornba rejtett ízfokozókat és mesterséges aromákat is elkerülheted.)

Ha figyelmesebben megnézed a hiperek polcait (általában a lencsék-babok-aszalt gyümölcsök környékén), akkor találsz majd 40-45 dekás kiszerelésben pattogtatni való kukoricát. Mi 160 forintért jutottunk hozzá, de állítólag a piacokon kimérve is lehet venni.

Az alaprecept: vajas-sós

Körülbelül 10 dkg kukoricát egy fazékba töltünk, és hozzáadunk 8 dkg vajat. A fedőt rátesszük, közepes lángra rakjuk, majd hallgatózunk. A kukoricaszemek hamarosan pattogni kezdenek. Ha elhal a pattogás, el is készült. Ilyenkor forgassuk át még olvasztott vajjal, sózzuk.

 Szükséges kellékek:

1 darab közepes méretű fazék fedővel, vaj, pattogtatni való kukorica, fűszerek, esetleg karamell vagy csoki – édes verzióhoz

Chilis-vajas

Az alap verzión kívül készíthetünk különféle ízesítésűeket is, bátran kísérletezzünk, hogy mi ízlik a legjobban. Mi mindenképpen akartunk egy csípős verziót is: a chilis-vajasra voksoltunk, ebbe a 10 dkg kukoricán és 8 dkg vajon kívül 1-2 teáskanál chilipor kerül – attól függően, ki mennyire szereti csípősen.

Itt az eljárás annyiban más, hogy a vajat felolvasztjuk, és ezen futtatjuk meg közepes lángon a chiliport. Aztán adjuk hozzá a kukoricát, lefedjük, várunk. Ha a pattogás elhal, félrehúzzuk a lángról, sózzuk, illetve összeforgathatjuk még egy kis olvasztott vajjal.

Házi pattogatott kukorica mikró nélkül
Házi pattogatott kukorica mikró nélkül

Sajtos-fűszeres

A házilag készített sajtos popcornban végre tényleg érezni lehet a sajtot, nem csak valami műanyag aromát. Kell hozzá: 2 teáskanál garam masala fűszerkeverék, 10 dkg vaj, 12 dkg pattogtatni való kukorica, 10 dkg reszelt füstölt sajt.

A vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a fűszerkeveréket, majd hozzáadjuk a kukoricát, lefedjük, várunk. Ha a pattogás elhal, félrehúzzuk a lángról, sózzuk, és összeforgatjuk a reszelt sajttal.

Top 5 gasztromozi, amit a popcorn mellé ajánlunk

Julie&Julia – Két nő, egy recept – Meryl Streep fergeteges alakítása miatt
L’ecsó – mert halál cuki
Ízek, imák, szerelmek – ha igazi nápolyi pizzát akarsz látni
Csokoládé – Johnny Depp és rengeteg csoki, kell még magyarázni?
A csirke, a hal és a királyrák – tanulságos dokumentumfilm a csúcskonyhák világából

Édes verziók

Sokakat a hideg ráz tőle, míg mások imádják az édes pattogatott kukoricákat, ezért ilyennel is próbálkoztunk, többek között egy karamelles popcornnal.

Kell hozzá: 5 dkg pattogtatni való kukorica, 10 dkg vaj, két csipet só és 10 dkg cukor.

A cukrot a vajon közepes lángon megkaramellizáljuk, majd beleforgatjuk az előzőleg (a fent leírt módon) kipattogtatott kukoricát.

Belevaló ínyenceknek ajánljuk a csokoládéval és banánnal turbózott verziót, amihez a következő hozzávalók szükségesek: 4 banán, 10 dkg étcsokoládé (min. 65%os) és 3 dkg pattogtatni való kukorica.

A kukoricát közepes láng felett, lefedett lábasban megpattogtatjuk. A csokit gőz felett felolvasztjuk.

A banánokat 4-5 cm hosszú darabokra vágjuk, fapálcára tűzzük, majd beleforgatjuk az olvasztott csokiba, végül a popcornba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top