Gasztro

A kisiskolás, akinek mesterszakács készíti az uzsonnáját

Nagy kihívás napról napra egészséges és változatos uzsonnát csomagolni. Profi séfektől kértünk recepteket, és teszteltük, egy átlagos szülő el tudja-e készíteni az újszerű ételeket. És mit szól hozzájuk a gyerek?

Segal Viktor uzsonnareceptje: tortilla sonkával és avokádóval

Készítsd el a legtutibb tízórait!Tízórai nemcsak kenyérből és zsemléből készülhet, hanem készen kapható tortillalapból is. Ma már minden nagyobb élelmiszerboltban van, általában a kenyerek közelében kell keresned.

A gyerekek értékelni fogják a változatosságot, főleg ha olyan finom hozzávalók kerülnek a tekercsbe, mint a pármai sonka vagy az avokádó. A pármai természetesen helyettesíthető más szárított sonkával is, az avokádó pedig éretten a legfinomabb. Ha olyat veszel, ami nagyon kemény, rakd 1-2 napra egy zacskóba egy érett banán társaságában, és megérik.

A receptért kattints ide!

Dorina anyukája szerint: „Nagyon jó ötlet! Elkészítése sem időben, sem energiában nem igényel többet, mint bármelyik hagyományos szendvics. Öt  perc alatt kész volt. A recepthez képest annyit változtattam, hogy pármai sonka helyett feketeerdei sonkát raktam bele, illetve a házi helyett bolti light majonézzel kentem meg, mert nálunk senki sem szereti a házi majonézt. Alufóliába kell csomagolni, az összetartja és nem folyik ki a majonéz.”

De vajon átmegy-e a fogás a szakértői teszten?

Dorina (11 éves) szerint: „Nagyon finom volt. Imádom a tortillát, a sonka és a sajt is jó volt benne. Az avokádó viszont nem ízlett, de ha anyu legközelebb kaliforniai paprikát rak bele, akkor jöhet!”

Forster Zoltán uzsonnareceptje: sült szalonnás szendvics

Az iskolás, akinek mesterszakács készíti az uzsonnájátHa nem menzán ebédel a gyermek, akkor kiadós tízóraira van szüksége. Forster Zoltán, a rácalmási Jankovich Kúria konyhafőnöke maga süti a rozskovászos kenyeret hatodikos fia szendvicseihez, de persze akkor is készülhet ellenállhatatlan tízórai, ha erre nincs időd.

A laktató tízórai receptjéért kattints ide!

Az iskolás, akinek mesterszakács készíti az uzsonnájátPeti apukája szerint: „Nagyon egyszerű volt elkészíteni a szendvicset, szuperül nézett ki és finom is lett. Biztos, hogy máskor is gyártunk még ilyet.”

Peti (4 éves) szerint: „A ropogós bacon és a jégsaláta ízlett a leginkább, anyuék megcsinálták az omlettes verziót is, az még finomabb volt. Megenném máskor is, még a bagett se kéne hozzá!”

Forster Zoltán II. számú ötlete: empanadas

Készítsd el a legtutibb tízórait!A rácalmási szakács feleségének kedvenc tízóraija, az empanadas latin-amerikai eredetű étel, zöldséggel és/vagy hússal töltött tésztabatyut takar. Leveles tésztával és tortillalappal egyaránt dolgozhatsz, ha el akarod kerülni a reggeli kapkodást, válassz előre elkészített, lefagyasztott tésztát. Reggel csak kiolvasztod és gyorsan kisütöd, és ha kicsit kihűlt, már csomagolhatod is.

Lehetőleg ne olajban süsd a batyukat, hanem sütőben, az olajban sült ugyanis túl nehéz lehet egy gyereknek. Ha kíváncsi vagy, hogyan fogj hozzá, kattints ide!

Az iskolás, akinek mesterszakács készíti az uzsonnájátAndris apukája szerint: „Elég könnyű volt elkészíteni, az egyetlen nehézséget az okozta, hogy mekkora legyen a kör. Először egy pohárral szaggattuk, de ezt kicsinek tartottuk, ezért áttértünk egy kis tálkára. Biztos fogunk még ilyet készíteni, a kukorica helyett a vörösbabot fogjuk még kipróbálni bele.”

Andris (8 éves) szerint: „Nagyon ízlett, főleg a batyuban lévő sajtkockákat szerettem. Szeretnék máskor is ilyet enni, akkor volt a legfinomabb, amikor anyuék kivették a sütőből.”

Litauszki Zsolt uzsonnareceptje: burgonyás csiga

Készítsd el a legtutibb tízórait!A péksütemények laktató, egészséges alternatívája lehet egy burgonyás csiga. Ezzel a tízóraival kicsit többet kell dolgozni, viszont éppen ezért érdemes a hétvégén jó sokat legyártani belőle.

Litauszki Zsolt, a 21 Magyar Vendéglő és a Pest-Buda kreatív séfje ajánlotta a receptet, amit itt találsz!

Az iskolás, akinek mesterszakács készíti az uzsonnájátKata anyukája szerint: „Kata elég válogatós, ezért nagyon örültem, hogy ízlett neki, biztos, hogy csinálok még. Valószínűleg inkább hétvégéken és téli estéken, mert kissé időigényes. A tölteléket tovább fogom variálni sajttal, kukoricával, esetleg joghurttal vagy tejföllel lazítom majd. Sajnos turbolya nem került bele, mert azt több üzletet végigjárva sem kaptam, de anélkül is finom volt.”

Kata (8 éves) véleménye: „Nagyon finom volt! Én is segítettem anyunak megcsinálni, a tészta gyúrása volt a legjobb. Holnap tuti ilyet viszek tízóraira!”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top