Még több tökleves: |
Csilis gyömbéres sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sonkatök
1 szem nagyobb krumpli
olívaolaj
1 dl tejszín
2 liter zöldségalaplé (megbocsátunk, ha kockából van)
1 lila hagyma
csili
gyömbér
só
bors
méz (elhagyható)
tökmag és tökmagolaj a díszítéshez
A tököt és krumplit megtisztítjuk és feldaraboljuk nagyjából 1-2 centis kockákra, minél kisebb, annál hamarabb megfő. Felhevítünk egy kevés olívaolajat, és rádobjuk a felkockázott lila hagymát, ha üvegesre pirult, akkor rádobjuk a tököt és krumplit, és néhány percig dinszteljük a gyömbérrel együtt. Ezután felöntjük az alaplével. 20-25 perc alatt puhára főzzük a tököt (ha az edény falán szét tudjuk nyomni, akkor már jó), majd botmixerrel pürésítjük. Ezután jöhet bele a tejszín a csili, a só és a bors is, ha valaki édesen szereti, egy kis mézet is rakhat bele, sőt még egy kis gyömbér sem árthat neki. Tálalásnál csepegtessünk rá tökmagolajat és szórjuk meg pirított tökmaggal.
Tipp:
Az egyszerűség kedvéért mi szárított gyömbérrel készítettük, de ha valakinek van otthon friss gyömbérje, akkor csinálja azzal, sokkal intenzívebb és frissebb lesz a leves íze.
Tökmag helyett dúsíthatod a levest pirított baconnel is.