Csíkos piskótatekercs baracklekvárral |
Hozzávalók 8-10 szelethez:
4 tojás
8 dkg cukor
7 dkg liszt
2 dkg kakaópor
25 dkg baracklekvár
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját egy kanállal összetörjük, majd a habba forgatjuk, végül a lisztet is óvatosan belekeverjük. A masszát kettéválasztjuk, és az egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport, belekeverjük. A két masszát külön-külön sima csöves nyomózsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire – a színeket váltogatva – csíkokat nyomunk szorosan egymás mellé.
180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor nem tudjuk majd feltekerni! A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd lehúzzuk róla a papírt. A piskótát egy konyharuhára helyezzük, majd egyenletesen elkenjük rajta a lekvárt. Szorosan feltekerjük, tálalásig a hűtőbe tesszük.
Elkészítés: 25 perc
Sütés: 12-15 perc
Barackos-mascarponés tekercs |
Hozzávalók 8-10 szelethez:
A piskótához:
4 tojás
6 dkg liszt
6 dkg cukor
fél csomag sütőpor
A krémhez:
25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
1 dl hideg tejszín
20 dkg barackbefőtt vagy friss barack
A piskótához tojást és a cukrot összekeverjük, majd gépi habverővel jól kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a tojásos-vajas masszához szitálva óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben körülbelül 1 cm vastagra kenjük. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Akkor jó a piskóta, ha ruganyos, és a felületét megnyomva nem marad ott az ujjlenyomatunk. A sütőből kivéve langyosra hűtjük, lehúzzuk róla a papírt, és konyharuhát teszünk alá a tekeréshez.
A krémhez a mascarponét a cukorral simára keverjük, előbb lassú, majd gyors fokozaton felhabosítjuk, és közben hozzácsurgatjuk a hideg tejszínt. Akkor jó, ha krémes állagú. A kompót levével megkenhetjük a piskótát, hogy még szaftosabb legyen, majd elkenjük rajta a krémet. A barackokat apró kockákra vágjuk, majd egyenletesen a krém tetejére szórjuk. A konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Elkészítés: 30 perc
Sütés: 12-15 perc
Mogyorókrémes rolád |
Hozzávalók 8-10 szelethez:
A piskótához:
3 tojás
6 dkg cukor
5 dkg liszt
5 dkg aprított, pörkölt mogyoró
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál olaj
A krémhez:
30 dkg mogyorókrém
12 dkg Rama sütőmargarin
7 dkg aprított mogyoró + 7 dkg a díszítéshez
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy evőkanál cukorral kihabosítjuk, a maradék cukorral kemény habbá verjük a fehérjét. A két habot óvatosan összeforgatjuk. Beleöntjük az aprított mogyorót, az olajat, végül a kakaóporral elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsiben körülbelül 1 cm vastagra kenjük, és 180 fokos sütőben megsütjük.
A krémhez a mogyorókrémet a puha Rama margarinnal és a 7 dkg aprított mogyoróval kihabosítjuk. A piskótáról lehúzzuk a papírt, és megkenjük a krém kétharmadával. Szorosan feltekerjük, majd kívülről is megkenjük a maradék krémmel. A külsejét tetszés szerint egész vagy tört mogyoróval díszíthetjük.
Elkészítés: 30 perc
Sütés: 12-15 perc
Mákos-meggylekváros piskótatekercs |
Hozzávalók 8-10 szelethez:
A tésztához:
4 tojás
6 dkg liszt
7 dkg cukor
3 dkg mák + a panírozáshoz
csipet fahéj
fél csomag sütőpor
fél citrom reszelt héja
5 dkg kandírozott narancshéj
20-25 dkg meggylekvár (vagy más piros lekvár)
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukor felével kihabosítjuk, a fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük. A többi hozzávalót a lekvár kivételével szárazon elkeverjük, a két habot óvatosan összeforgatjuk, majd a száraz anyagokat is elkeverjük benne. Sütőpapírral bélelt tepsiben 1 cm vékonyra kenjük, majd 170 C fokos sütőben 12-15 percig sütjük.
Ha langyosra hűlt, lehúzzuk róla a papírt, és egyenletesen megkenjük a lekvárral. Két evőkanálnyi lekvárt tegyünk félre a külső bevonathoz! Feltekerés után a külsejét megkenjük a maradék lekvárral, majd bepanírozzuk a darált mákkal.
Elkészítés: 35 perc
Sütés: 12-15 perc
Mandulakrémes-karamellás piskótatekercs |
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A tésztához:
4 tojás
6 dkg cukor
8 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
2-3 evőkanál víz
A karamellhez:
5 dkg kristálycukor
A krémhez:
12 dkg porcukor
15 dkg puha Rama sütőmargarin
10 dkg pörkölt, szeletelt mandula
Amaretto likőr vagy mandulaaroma ízlés szerint
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját 2 evőkanál cukorral, 2 evőkanál liszttel és a vízzel simára keverjük, a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztes pépet óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjés masszába, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a maradék lisztet is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe körülbelül fél cm vastagra kenjük, majd 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
Amikor kész a piskóta, a cukrot üvegszerűen átlátszóra karamellizáljuk, majd mikor kihűlt a piskóta, megcsurgatjuk vele. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez a porcukrot a puha Rama margarinnal kihabosítjuk, beleverjük a likőrt vagy az aromát (ügyeljünk rá, hogy az aroma színezett lehet!) és 5 dkg szeletelt mandulát, melyet előzőleg még apróbbra törünk.
A piskótáról lehúzzuk a papírt, a krém kétharmadát egyenleten elkenjük rajta. Szorosan feltekerjük, és a maradék krémet elkenjük a külsején, majd a maradék szeletelt mandulával bepanírozzuk. A tetejét egész mandulával díszíthetjük.
Elkészítés: 40 perc
Sütés: 12-15 perc