A nyolcvanas években hatalmas őrület volt a sütőtök körül, de a gasztronómia akkoriban úgy állt, hogy a tepsiben való sütésen kívül máshogy nem igazán készítettük. Hol volt tökleves vagy rizottó? Persze ha van olyan szerencsés, aki már ’82-ben is gyömbéres töklevest evett, az kommenteljen bátran, de ettől függetlenül azt állítjuk, hogy a tökimádat most éli igazi fénykorát.
Most három olyan recept következik, amelyek nemcsak egyszerűek, de finomak is, ráadásul állítjuk, hogy még olyanok is szeretni fogják, akik alapállásban nem barátkoznának a sütőtökkel.
Reggelire:
Sütőtökös baconös bagett
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 sonkatök
4 közepes bagett vagy kifli
A recept folytatását itt olvashatod!
Köretnek:
Kakukkfüves, mézes sütőtökpüré
Hozzávalók 4 személyre
1 sütőtök
1 teáskanál friss kakukkfű
4 evőkanál mascarpone
1 evőkanál vaj
méz
bors
A tököt fólia alatt puhára párolom a sütőben, hogy ne égjen le a tepsibe egy kis vizet is teszek. Ha készen van kiszedem a héjából és villával összenyomom. Majd 1 evőkanál vajat, esetleg olívaolajat keverek hozzá. Robotgéppel habosítani kezdem, majd szépen lassan hozzáadom a mascarponét, a kakukkfüvet, a borsot és a mézet, fontos, hogy ne legyen se túl édes, se túl borsos, különben nem érezni a tök ízét. Akinek nincs robotgépe, az egy egyszerű fakanállal is megoldhatja a feladatot.
Vacsorára:
Sütőtökös rizottó fehérborral és parmezánnal
Hozzávalók 2 személyre
¼ sütőtök
1 fej vöröshagyma
1 pohár (2dl) arborrio rizs
2-3 pohár zöldségalaplé
½ dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
8-10 dkg vaj
10 dkg parmezán
só, bors
A tököt sütőben puhára párolom. A hagymát felkockázom és vajon üvegesre párolom, ráöntöm a rizst, és kicsit forgatom, majd ha a rizs átforrósodott, kanalanként rámerem a zöldségalaplevet, mindig annyit, amennyit a rizs felvesz. Ha félig kész, ráöntöm a bort és a tejszínt. Megkóstolom. Ha rizs már elég puha, belekeverem a tököt, a parmezán felét, sózom, borsozom. Ha még nem elég puha, egy kevés alaplevet öntök rá. Rádobom a vajat, hagyom állni 5 percig, majd parmezánnal megszórva tálalom.