nlc.hu
Gasztro
A hónap sztárja: a tök

A hónap sztárja: a tök

Legtöbben csak egyszerűen megsütik, pedig baconnel és kakukkfűvel is jól működik. Néhány szokatlan, de egyszerű recept a tökszezonra.

A nyolcvanas években hatalmas őrület volt a sütőtök körül, de a gasztronómia akkoriban úgy állt, hogy a tepsiben való sütésen kívül máshogy nem igazán készítettük. Hol volt tökleves vagy rizottó? Persze ha van olyan szerencsés, aki már ’82-ben is gyömbéres töklevest evett, az kommenteljen bátran, de ettől függetlenül azt állítjuk, hogy a tökimádat most éli igazi fénykorát. 

Most három olyan recept következik, amelyek nemcsak egyszerűek, de finomak is, ráadásul állítjuk, hogy még olyanok is szeretni fogják, akik alapállásban nem barátkoznának a sütőtökkel. 

Reggelire: 

A hónap sztárja: a tök Sütőtökös baconös bagett

Hozzávalók 4 személyre:

1/2 sonkatök 

4 közepes bagett vagy kifli 

A recept folytatását itt olvashatod! 

Köretnek:

Kakukkfüves, mézes sütőtökpüré

Hozzávalók 4 személyre

1 sütőtök

1 teáskanál friss kakukkfű

4 evőkanál mascarpone

1 evőkanál vaj

méz

bors

A tököt fólia alatt puhára párolom a sütőben, hogy ne égjen le a tepsibe egy kis vizet is teszek. Ha készen van kiszedem a héjából és villával összenyomom. Majd 1 evőkanál vajat, esetleg olívaolajat keverek hozzá. Robotgéppel habosítani kezdem, majd szépen lassan hozzáadom a mascarponét, a kakukkfüvet, a borsot és a mézet, fontos, hogy ne legyen se túl édes, se túl borsos, különben nem érezni a tök ízét. Akinek nincs robotgépe, az egy egyszerű fakanállal is megoldhatja a feladatot.

Vacsorára:

Sütőtökös rizottó fehérborral és parmezánnal

Hozzávalók 2 személyre

¼ sütőtök

1 fej vöröshagyma

1 pohár (2dl) arborrio rizs

2-3 pohár zöldségalaplé

½ dl tejszín

1 dl száraz fehérbor

8-10 dkg vaj

10 dkg parmezán

só, bors

A tököt sütőben puhára párolom. A hagymát felkockázom és vajon üvegesre párolom, ráöntöm a rizst, és kicsit forgatom, majd ha a rizs átforrósodott, kanalanként rámerem a zöldségalaplevet, mindig annyit, amennyit a rizs felvesz. Ha félig kész, ráöntöm a bort és a tejszínt. Megkóstolom. Ha rizs már elég puha, belekeverem a tököt, a parmezán felét, sózom, borsozom. Ha még nem elég puha, egy kevés alaplevet öntök rá. Rádobom a vajat, hagyom állni 5 percig, majd parmezánnal megszórva tálalom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top