Gasztro

Készíts mustárt házilag!

Egyedi, adalékanyagmentes, és a boltinál sokkal, de sokkal finomabb: ezért érdemes házilag készíteni bizonyos alapélelmiszereket. Sőt szép üvegben, feldíszítve kész is a szuper gasztroajándék. Ezúttal mustárrecepteket kínálunk.
Hagyományos mustár
Hagyományos mustár

A mustár házilagos elkészítése talán még egyszerűbb, mint a ketchupé. Egy gyenge pontja van, az pedig a mustármag beszerzése. De semmi pánik! Delikáteszekben, bioboltokban fussunk egy kört, de akkor se keseredjünk neki, ha csak magosat találunk por alakú helyett, hiszen az is éppúgy alkalmas mustárkészítésre, csak mozsárban vagy kávédarálóban porítanunk kell először. A kávédarálós verziónál figyeljünk arra, hogy semmiképp se melegedjen kézmeleg fölé a mustármag, akkor ugyanis megkeseredik. Szóval lehet, hogy problémamentesebb bevetni a nagyi rézmozsarát. Az őrlést/mozsarazást követően érdemes azonnal felhasználni, mert a többi fűszerhez hasonlóan a mustár is veszít a tárolás során aromájából.

A jó mustárhoz a mustármagporon kívül kell ecet (valami enyhe: alma-, fehérbor- vagy citromlé), só, őrölt bors, fokhagyma, olaj (olíva-, dió-, napraforgó) és egyéb fűszerek, illetve víz. A mustárkészítésben az a jó, hogy ellentétben a bolti mustárokkal, itt megannyi ízkombinációt kipróbálhatunk, ráadásul beállíthatjuk a számunkra megfelelő csípősséget is. Utóbbit alapesetben főzéssel enyhíthetjük, de azzal is érdemes számolni, hogy a különböző mustármagok olaja nem egyformán csípős. Tartsuk szem előtt, hogy a kész mustár a tárolás során szintén veszít erejéből. Nem baj, ha a késztermék kissé folyós, mert egy nap alatt besűrűsödik.

Íme egy alaprecept, mely közel egyenlő arányban tartalmaz mustármagot, ecetet, olajat és vizet.

Hagyományos mustár

• 10 dkg porított mustármag
• 10 dkg olívaolaj
• 6 dkg almaecet
• 2 gerezd fokhagyma
• só
• bors
• 1 tk méz
• közel 1 dl víz

Opcionálisan: friss tárkony, bazsalikom, kakukkfű és egyéb zöldfűszerek vagy fűszerkeverékek (pl. kínai ötfűszer-keverék, garam masala, curry…)

A finomra őrölt mustármaghoz adjuk a többi hozzávalót, kivéve az olajat és a vizet, és leturmixoljuk botmixerrel. A legvégén belekeverjük az olajat, és annyi vizet adunk hozzá, hogy lágyan folyós legyen. KÓSTOLÁS! Ha nagyon csíp, akkor főzzük egy kicsit. Édesszájúak több mézzel is próbálkozhatnak.

Birsalmás-narancsos fügemustár
Birsalmás-narancsos fügemustár

Következzen a továbbiakban egy „luxusmustár” is, ebbe aszalt füge, narancslé, valamint méz is került.

Birsalmás-narancsos fügemustár


• 30 g mustármag őrölve
• 50 g aszalt füge 

fél tk currypor

• 2 ek akácméz

• csipet só

• 1-1,25 dl frissen facsart narancslé

• 2 ek almaecet

• 3 ek kandírozott narancshéjdarabok (orangeat)

• 3 ek birspüré (birset kevés vízben csillagánizzsal, fahéjjal és narancshéjjal megpárolunk, majd leturmixoljuk)

Az elkészítés a fent leírtak szerint zajlik, tehát az őrölt mustármaghoz adjuk az icipici darabokra vágott fügét, a curryt, a mézet, sót, narancslét, ecetet, a kandírozott narancsot és kissé összeturmixoljuk, a végén az előre elkészített birspürével lazítjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top