Gasztro

Új társakat kapott a Márton-napi sült liba

A Márton-nap és az újbor ünnepe olyan része a szomorkás novembernek, amire érdemes várni. Ilyenkor az éttermek jó része kínál libavacsorákat, de otthonra is hálás feladat. Szuper receptek a Nők Lapja Konyha novemberi számából.
Libamell erdeigomba-paprikással

Hozzávalók 4 személyre: Új társakat kapott a Márton-napi sült liba

1 darab libamell (60 dkg)
tengeri só, bors
4 gerezd fokhagyma
30 dkg libazsír
25 dkg laskagomba
25 dkg csiperkegomba
15 dkg vargánya
1 fej vöröshagyma
1 kávéskanál fűszerpaprika
2 dl húsleves
1 dl tejföl
1 darab paradicsom
1 darab tv paprika

A libamellet besózzuk. Egy tepsibe beletesszük a megtisztított, felszeletelt fokhagymát, és ráfektetjük a melleket. A libazsírt felforrósítjuk, ráöntjük a libamellre. 2 dl vizet aláöntünk, lefedjük fóliával, és 160 fokos sütőben 90 percet sütjük. Levesszük a fóliát, 180 fokra állítjuk a sütőt, és további 25 percig sütjük.

A gombákat megmossuk, cikkekre vágjuk. Kiveszünk egy kevés libazsírt a liba alól, megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, majd felöntjük a húslevessel, és hozzáadjuk a paprikát, illetve a paradicsomot. 10 percig főzzük, aztán elkeverjük benne a tejfölt, és egyet forralunk rajta. A felszeletelt libamell mellé tálaljuk a gombapaprikást.

Elkészítés: 40 perc
Sütés: 2 óra

Savanyú káposztás libaragu

Hozzávalók 4 személyre: Új társakat kapott a Márton-napi sült liba

2 darab libacomb
2 fej vöröshagyma
4 evőkanál libazsír
2 darab libaszárny
só, fekete bors
2 darab babérlevél
1 kg savanyú káposzta
4 gerezd fokhagyma
2 dl száraz fehérbor
1 csokor csombor (borsikafű)

A libacombot kicsontozzuk, a húsát kockára vágjuk. A megpucolt vöröshagymát finomra vágjuk, egy nagy edényben a libazsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a három darabba vágott libaszárnyat, a darabolt combhúst és a comb csontjait is. Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel és az apróra vágott fokhagymával. Kevés vizet aláöntve, fedő alatt 1 órát főzzük. Ekkor beletesszük a savanyú káposztát és az aprított csombort, aláöntjük a bort, és fedő alatt 30 percig főzzük.

Elkészítés: 35 perc
Főzés: 1,5 óra

Libamáj édesburgonya-pürével

Hozzávalók 4 személyre:Új társakat kapott a Márton-napi sült liba

1 kg édesburgonya
1 kávéskanál gyömbér
2 evőkanál olívaolaj
4 vastag szelet libamáj (kb. 50 dkg)
só, fekete bors

Az édesburgonyát megmossuk, szárazra töröljük, tepsibe tesszük. 180 fokos sütőben 1 óra alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, megvárjuk, amíg kissé kihűl, és lehúzzuk a héját. Botmixerrel vagy egyszerűen egy fakanállal elkeverjük. Ízesítjük a gyömbérrel, esetleg sóval, és elkeverjük benne az olívaolajat. (Ezeket akár el is hagyhatjuk, mert önmagában is kitűnő íze van!) A libamájat sózzuk, borsozzuk, száraz serpenyőben mindkét felén elősütjük. 180 fokos sütőbe tesszük, és 6-8 perc alatt készre sütjük.

Elkészítés: 25 perc
Sütés: 1 óra

Libacomb sült céklával

Hozzávalók 4 személyre: Új társakat kapott a Márton-napi sült liba

4 darab libacomb

4 gerezd fokhagyma
30 dkg libazsír
8 kisebb fej cékla (1 kg)
4 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál barna cukor

A libacombot besózzuk. Egy tepsibe beletesszük a megtisztított, felszeletelt fokhagymát, és ráfektetjük a combokat. A libazsírt felforrósítjuk, ráöntjük a libacombra. 2 dl vizet aláöntünk, lefedjük fóliával, és 160 fokos sütőben 90 percet sütjük. Levesszük a fóliát, 180 fokra állítjuk a sütőt, és további 25 percig sütjük.
A céklákat megmossuk, szárazra töröljük, egyenként fóliába csomagoljuk. A libacombbal együtt betesszük a sütőbe, körülbelül egyszerre készülnek el. A céklát hagyjuk a fóliában kissé kihűlni, lehúzzuk a héját, kockára vágjuk. Egy serpenyőben az olajjal és a cukorral átpirítjuk, ráöntjük a balzsamecetet, lehúzzuk a tűzről. A combot a sült céklával tálaljuk.

Elkészítés: 30 perc
Sütés: 2 óra


Libacomb mustos szőlővel

Hozzávalók 4 személyre: Új társakat kapott a Márton-napi sült liba

4 darab libacomb

4 gerezd fokhagyma
30 dkg libazsír
50 dkg mag nélküli szőlő, leszemezve
4 dl must
4 dl húsleves
5 dkg vaj
2 szál kakukkfű

A libacombot besózzuk. Egy tepsibe beletesszük a megtisztított, felszeletelt fokhagymát, és ráfektetjük a combokat. A libazsírt felforrósítjuk, ráöntjük a libacombra. 2 dl vizet aláöntünk, lefedjük fóliával, és 160 fokos sütőben 90 percet sütjük. Levesszük a fóliát, 180 fokra állítjuk a sütőt, és további 25 percig sütjük.
A mustot a húslevessel felforraljuk, beleszórjuk a kakukkfüvet, a felére visszafőzzük. Beletesszük a szőlőszemeket, 2-3 percig forraljuk, majd a tűzről lehúzva elkeverjük benne a vajat. A megsült libacombot a szőlőmártással tálaljuk, köretnek puliszkát kínálhatunk hozzá.

Elkészítés: 25 perc
Sütés: 2 óra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top