Gasztro

Bizarr kaják jönnek divatba 2012-ben

Fura külsejű, de rendkívül egészséges ételek lesznek a 2012-es év legtrendibb kajái.
Fekete fokhagyma
Fekete fokhagyma

Az élelmiszer-ipari trendelőrejelzések szerint jövőre minden eddiginél felkapottabbá válnak majd azok az élelmiszerek, melyeknek fogyasztása a hosszabb és egészségesebb élet ígéretével kecsegtet.

A Távol–Keleten régóta használják, Európában azonban ma még kuriózumnak számít a fekete fokhagyma, mely 2012-ben várhatóan kontinensünkön is szélesebb körben elterjed majd. A terméket hagyományos fokhagymából egy speciális erjesztési eljárással állítják elő, melynek hatására az íze édesebbé válik és nem hagy jellegzetes „fokhagymaszagot” sem a szájban. Kétszer annyi antioxidáns található benne, mint a nyers fokhagymában, mindemellett pedig olyan természetes vegyületeket is tartalmaz, melyek segítenek megelőzni rákot. Itthon az élelmiszerüzletekben még nem kapható, de internetes áruházakból már beszerezhető.

Csicsóka
Csicsóka

Trendi lesz a jeruzsálemi articsóka – más néven csicsóka – is, mely különlegesen magas vastartalmának köszönhetően javítja a koncentrációképességet és az anyagcserét. A csicsóka olykor felbukkan egyes hipermarketek, élelmiszerboltok kínálatában is, de aki biztosra akar menni, nagyobb piacokon, vásárcsarnokokban keresse! Aki divatosan akar táplálkozni, felveheti étlapjára emellett a spirulinát, vagyis a kék-zöld algát, mely vas- és B12-tartalmának köszönhetően rengeteg energiát ad, csökkenti a csontritkulás és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát és enyhíti a menopauza tüneteit is.

Cupuacu
Cupuacu

Eddig főleg bőrápoló termékek összetevői között találkozhattunk a cupuacu gyümölccsel, de ha a szakembereknek igazuk lesz, nemsokára a konyháinkban is megjelenik majd ez a Brazíliából származó, tejszínes húsú gyümölcs, melynek hatásai nagyon hasonlóak a koffein pozitív hatásaihoz, csak épp koffeintartalom nélkül. Ezt a gyümölcsöt hazánkban – információink szerint – egyelőre nem forgalmazzák, de talán majd jövőre.

Menő lesz a tradicionális indiai konyhából származó ghí vaj, vagyis az úgynevezett tisztított vaj is, mely ugyanúgy fogyasztható kenyérre kenve vagy használható sütés–főzéshez, mint a hagyományos változat, viszont ízletesebb és egészségesebb. Erősíti az immunrendszert, javítja a memóriát, segíti az emésztést, és már nálunk is mindegyik bioboltban kapható, igaz, aranyáron.

A salátáinkat omega–3 zsírsavakban különösen gazdag magokkal, például chia- (azték zsálya) maggal megszórva tehetjük igazán divatossá. A trendkövető teafogyasztók pedig 2012-ben japán kukicha teát kortyolgatnak majd, amit elsősorban nyugtató és immunerősítő hatása miatt érdemes fogyasztani. Utóbbi termékek szintén a bioboltokban szerezhetők be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top