Gasztro

Ezt is lehet répából?!

Felejtsük el a párolt répát! Isteni dolgokat lehet rittyenteni ebből a zöldségből – nem mellesleg olcsón.

Ezt is lehet répából?!Süssük meg! A sütőben kevés olívaolajjal összeforgatva édesre-zamatosra sülnek a gyökérzöldségek, jelesül a répa, mivel a bennük lévő cukortartalom karamellizálódik.

Hozzávalók:
4 sárgarépa
4-5 ek. olívaolaj

A répákat megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk, egy tálban összeforgatjuk az olívaolajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokos sütőbe toljuk és megsütjük. Finoman sózzuk, így fogyasztjuk.

 

 

 

Készítsünk belőle franciás gratint (ejtsd: graten), tejszínnel, fűszerekkel, akár sajttal a tetején.

Ezt is lehet répából?!Hozzávalók 2 személyre:
1 nagyobb burgonya
2 sárgarépa
kevés vaj
1,5 dl tejszín

frissen őrölt bors

A burgonyát és a répákat meghámozzuk, megmossuk és szeletekre vágjuk. Egy kerámiatálat vajjal kikenünk. A zöldségekből sorokat teszünk le egymás után. A tejszínt sóval, borssal ízesítjük, majd a zöldségre öntjük és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.

 

 

Lehet belőle desszert is, nem is akármilyen! A reszelt, karamellizált répa a mennyekbe emeli a tortát. Most nincs húsvét, de egy jó répatorta egész évben jöhet!

Karamellizált répás torta

Ezt is lehet répából?!Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg teljes kiőrlésű keksz
10 dkg vaj
10 dkg marcipánmassza
A krémhez
4 tojás
50 dkg mascarpone
2 dl tejföl
2 ek étkezési keményítő
csipet só
2 ek méz
3 ek frissen facsart narancslé
A karamellizált répához
20 dkg répa
9 dkg nádcukor
1 ek víz

A répákat durvára reszeljük. 5 dkg cukrot 1 kanál vízzel karamellizálunk, rádobjuk a répát és 3-4 percig karamellizáljuk. Ennyi idő alatt a víz kicsapódik a répából és el is párolódik. A répadarálékot sütőpapírral bélelt sütőlemezre terítjük és minimális cukorral megszórjuk. 100 fokon 40-50 percig szárítjuk. A kekszet ledaráljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal és a lereszelt marcipánnal. A kapcsos tortaforma alját kivajazzuk, majd rányomkodjuk a marcipános kekszdarát és 180 fokon 10 percig sütjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a mascarponéval, a tejföllel és a narancslével habosra keverjük, aztán hozzáadjuk a mézet és a keményítőt is. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és villával a mascarponés krémhez keverjük. A kekszrétegre öntjük a krémet és 180 fokon 30 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lefedjük. Tálalás előtt megszórjuk a karamellizált répával, ami isteni csemege, csak úgy önmagában is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top