Gasztro

A kárász leverte a pontyot is

Lezárult "Az év hala – 2012" címért folyó verseny, amelyet 2011 szeptemberében hirdetett meg honlapján a Magyar Haltani Társaság. A versenyen több mint 10 ezren voksoltak, és a széles kárász olyan nagyágyúkat utasított maga mögé, mint a lápi póc vagy szilvaorrú keszeg.

Egy éve két és fél ezer, most pedig tízezernél is több szavazat döntött az év haláról. A Magyar Haltani Társaság honlapján szervezett választás izgalmasan alakult. Az élen egymást váltogató jelöltek közül végül a széles kárász szerezte meg a győzelmet, megelőzve a lápi pócot és a harmadik helyezett szilvaorrú keszeget. Mindhárom jelölt méltó lett volna a kitüntető címre.

A széles kárász valószínűleg annak köszönheti győzelmét, hogy a természetvédők és a horgászok körében egyaránt ismert, és mindkét csoport szimpátiáját élvezi – értékelte a helyzetet Harka Ákos, a társaság elnöke.

Széles kárász forrás: horgasz.hu

Széles kárász

Forrás: horgasz.hu

Lápi póc forrás: zoldjatszohaz.hu

Lápi póc

Forrás: zoldjatszohaz.hu

Szilvaorrú keszeg forrás: haldorado.hu

Szilvaorrú keszeg

Forrás: haldorado.hu

A színezete miatt aranykárásznak is nevezett halnak ötven éve még sűrű állományai éltek a növényekkel gazdagon benőtt holtmedrekben, csatornákban és mocsarakban, de napjainkra élőhelyeinek túlnyomó többségéről kiszorította a Magyarországra 1954-ben behozott ezüstkárász, a szomszédos Romániából pedig már gyakorlatilag eltűnt.

Íme egy tuti recept, ezúttal tengeri keszegből!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top