Rosensteinékhez azért szeretek járni, mert ott az ember megengedheti magának, hogy érzelmileg kissé szétcsússzon. A megható vendégszeretet, az otthonos hangulat és a házias ízek nagymamám konyhájába repítenek vissza, pontosan ugyanazokat az ízeket vélem itt felfedezni, amelyek rá emlékeztetnek. Éppen ezért az esetek többségében a hagyományos fogások közül választok, egyébként is ezek az igazi erősségeik: zsidótojásból, libalevesből, töltött káposztából nem akad jobb a városban. Néha azonban meglepetésekkel állnak elő, például az azóta már híressé vált mentás töltött paprikájukkal, amely nálam akkora sikert aratott, hogy reprodukálnom kellett. A töltött paprikából paradicsomos burgonya lett, azt hiszem, ez is a közutálatnak örvendő főzelékek népes csoportját gazdagítja. A főzelék azonban úgy készült, hogy azért valamelyest felidézte a töltött paprikát is, ugyanis a paradicsommártásba belefőztem két nagy zöldpaprikát. A magyar főzelékek egyébként egészen új arcukat mutatják egyetlen apró mozdulattól: a tetejükre locsolt, jó minőségű olívaolajtól. Nekem nem kell hozzá semmi, de kiváló köret például bárányfasírthoz, sült csirkéhez, sertésszűzhöz vagy halhoz.
Hozzávalók (4 adag)
2 evőkanál olaj
2 salottahagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2 doboz hámozottparadicsom-konzerv
2 dl leszűrt szárnyas- vagy zöldségleves (vagy víz)
2 zöldpaprika, nagyobb darabokra vágva
1 kg nem szétfővő burgonya, meghámozva, felkockázva
1 kávéskanál csípőspaprika-krém
1 nagy csokor friss mentalevél
a tálaláshoz extra szűz olívaolaj és néhány friss mentalevél
1. Az olajon egy csipet sóval meghintve, fedő alatt üvegesre pirítjuk a salottahagymát és a fokhagymát.
2. Hozzáadjuk a hámozottparadicsom-konzerveket, felöntjük az alaplével, majd beletesszük a zöldpaprikadarabokat és lefedve kb. 20 percig főzzük. A paprikát kivesszük belőle, a mártást pedig robotgéppel vagy botmixerrel pürésítjük.
3. Hozzáadjuk a burgonyát, a csípőspaprika-krémet, és az egészben hagyott, összekötözött mentacsokrot. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Ha kész, a mentát eltávolítjuk belőle, és tálaláskor meglocsoljuk jó minőségű, gyümölcsös karakterű olívaolajjal, megszórjuk friss mentával.
A recept Mautner Zsófia legújabb könyvében, a Gyere velem főzni! – Slambuctól bambuszig-ban jelent meg. Kattints és rendeld meg! |