1# Recept
Sütőtökös gnocchi fokhagymás tejszínes spenóttal (1040 forint)
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sütőtök – 150 forint
25 dkg krumpli – 25 forint
1 kg liszt – 130 forint
1 csomag mirelit spenót – 400 forint
2 dl tejszín – 300 forint
1 tojás – 35 forint
Ami volt otthon: olívaolaj, só, bors, fokhagyma
A tököt és a krumplit sütőben puhára pároljuk, majd villával összetörjük őket. Összedolgozzuk a liszttel, a tojással, valamint adunk hozzá sót és borsot. Jók kezelhető, de kicsit nyúlós tésztát kell kapnunk a végén. A gnocchihoz szükséges liszt mennyiségét nehéz előre meghatározni, mivel a krumpli és a tök víztartalma ezt nagyban befolyásolja. A kész tésztából ezután 1 centi átmérőjű kígyókat formázunk, majd 2 centis darabokra vágjuk. A levágott darabok széleit megigazgatjuk, hogy gnocchi formájuk legyen, majd lobogó sós vízben puhára főzzük őket.
Ha valakinek nincs kedve deszkán pepecselni, vagy túl ragadós lett a tészta, akkor egyszerűen formázzon a kezével gombócokat.
Miközben a gnocchi fő, egy másik edényben olajon pároljuk meg a spenótot és a fokhagymát, majd öntsük rá a tejszínt, 1-2 percig forraljuk, majd a szószt öntsük a tésztára.
Tippek:
– Ha tök túl vizes, akkor érdemes kinyomkodni a levét, ugyanis minél nedvesebb, annál több lisztet fog felvenni a tészta és esetleg megkeményedhet.
– Ha valakinek van otthon a hűtőjében kolbász vagy gomba, az rakhat belőle a spenót mellé.