Gasztro

A titokzatos ötfűszer-keverék: mire jó?

Aki volt már kínai étteremben, az pontosan tudja, hogy milyen ízű az ötfűszeres csirke, de vajon mi is van a kínaiak híres fűszerkeverékében és mit lehet még ízesíteni vele?
Mi is az a kínai ötfűszer-keverék?

Csillagánizs, édesköménymag, szegfűszeg, szecsuáni bors és fahéj (pontosabban annak egy változata, a cassia) alkotja, itthon is kapható készen fűszerüzletekben.

Nemcsak sós ételekben működik, csokoládés vagy almás desszerteket is izgalmassá tesz.

Csípős sárgarépasaláta pirított mogyoróval, ötfűszeres kolbászkákkal

A2 – ez a jelszavam a Parázs Presszóban (illetve a Kisparázsban, ami a Parázs kistestvére), a város legjobb thai kifőzdéjében. Nemzetközi összehasonlításban lehet, hogy lenne jobb, ez azonban többé-kevésbé autentikus, az ízek a helyükön vannak, nem utolsósorban pedig itt van és a miénk. Az A2 a csípős-savanyú rákleves kódja – nap mint nap képes lennék enni, megunni nem lehet. Egy fárasztó nap közepén bármikor beülök akár egyedül is egy tányér levesre. Egyszer pusztán felfedezői kíváncsiságból rendeltem csípős sárgarépa-salátát, amelyről kiderült, hogy meglepően finom. Annyira magával ragadott, hogy még aznap este elkészítettem otthon, így arra is fény derült, hogy összeállítása nagyjából öt perc. Tudom, az öntet egyik hozzávalójaként használt halszósz sokak számára mumus, de esküszöm, ha egyszer vesznek egy kis üveggel, rá fognak szokni. Szagolgatni nem kell, úgy kell rá gondolni, mint a szójaszószra – azzal egyébként valamelyest helyettesíthető is. Mellé fűszerboltokban készen kapható kínai ötfűszeres kolbászkákat ajánlok, ez a párosítás akár egy nyári grillpartin is megállja a helyét.

Hozzávalók (4 adag)

A titokzatos ötfűszer-keverék: mire jó?50 dkg (6 közepes méretű) sárgarépa, meghámozva, lereszelve
30 dkg koktélparadicsom, félbevágva
1 csokor friss koriander, finomra aprítva
1 csokor menta, finomra aprítva
5 dkg pirított, sótlan földimogyoró, durvára vágva

Az öntethez:
2 nagy zöldcitrom leve
3 teáskanál cukor
4 evőkanál halszósz
1 chilipaprika, kimagozva, finomra aprítva
1 kis gerezd fokhagyma, reszelve
6 evőkanál víz

Az ötfűszeres kolbászkákhoz:
60 dkg darált sertéshús, szobahőmérsékleten
2 salottahagyma (vagy 1 hagyma), finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, lereszelve
2 evőkanál halszósz
2 teáskanál csípőspaprika-krém
2 teáskanál kínai ötfűszer-keverék
só, bors
a tepsi kikenéséhez olaj

1. Az öntet hozzávalóit összekeverjük.

2. A sárgarépát és a félbevágott koktélparadicsomot összeforgatjuk az öntettel, majd hozzáadjuk a koriandert és a mentát. Megszórjuk a pirított mogyoróval.

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).

2. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a darált húst a finomra aprított hagymával, a fokhagymával, a halszósszal, a csípőspaprika-krémmel és a kínai ötfűszer-keverékkel. Sózzuk, borsozzuk.

3. Egy 30×25 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Enyhén megolajozzuk. A húsmasszát a tepsibe terítjük, tetejét késsel elegyengetjük. A tetejét is megkenjük kevés olajjal.

4. 25–30 percig sütjük, amíg átsül, a teteje enyhén megpirul. A kisült zsírt leöntjük róla. Hagyjuk kissé lehűlni. Egy darabban óvatosan kiborítjuk. (Eddig a stádiumig akár előre is elkészíthetjük, fóliába csomagolva akár egy napra is a hűtőbe tehetjük, ez praktikus lehet, ha például nagyobb létszámú vendégségre vagy kerti partira készülünk.)

5. Az egyben sült „fasírtból” 3×6 cm-es rudacskákat szeletelünk, és serpenyőben, kevés olajon vagy faszenes grillen mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük.

6. A csípős sárgarépa-salátával tálaljuk, de mind a kolbászka, mind a saláta kiváló szendvicsbe (vagy akár pitába) töltve is.

Főzelékkurzus: Kelkáposzta-főzelék konfitált fokhagymával

A recept Mautner Zsófia legújabb könyvében, a Gyere velem főzni! – Slambuctól bambuszig-ban jelent meg. Kattints és rendeld meg! 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top