Gasztro

Müzliből desszert – egészséges és finom

Müzlit csinálni házilag a világ legegyszerűbb dolga, és ha már megvagyunk vele, akkor miért ne csinálnánk belőle desszertet. Két recept: fogyókúrázóknak és ínyenceknek.

A müzli összetevőit mindig 3 részre kell bontani.

1.    Különféle gabonapelyhek (búzapehely, kukoricapehely, puffasztott rizs). Ez alkossa a hozzávalók kétharmad részét.
2.    Magvak (mandula, dió, mogyoró, pisztácia) Ebből egyharmadnyira van szükség.
3.    Gyümölcsök. A friss gyümölcsöket mindig fogyasztás előtt adjuk a müzlihez, a szárítottakat pedig a magvakkal együtt (füge, datolya, áfonya, cseresznye, mazsola).

Ropogós müzli

A gabonapelyheket és a magvakat összekevered, majd egy tepsiben szétteríted őket. A keverékre annyi mézet teszel, hogy egyenletesen bevonja, de ne tocsogjon (ha túl sok rajta a méz, akkor nem ropogós lesz, hanem nyúlós, ragacsos). Majd 100-120 fokos sütőben 20-30 percen keresztül sütöd, gyakran kevergetve. Aki nem teflonbevonatú tepsivel dolgozik, az rakjon bele sütőpapírt.

Müzliből desszert - egészséges és finomDiós mézes pohárkrém müzlivel

Hozzávalók 4 személyre

12 evőkanál ropogós müzli az előbbi recept alapján elkészítve
5-6 dkg pirított dióbél durvára törve
3 tojás
2 dl tejszín
1 tábla fehér csokoládé
kevés mandulaaroma vagy amaretto
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
25 dkg mascarpone

A tojásból, a cukorból és a tejszínből gőz felett krémet főzünk (fontos, hogy állandóan kevergessük, mert kicsapódhat a tojás), majd összekeverjük a mascarponéval, az amarettóval és a vaníliás cukorral.
A krémet és müzlit rétegezve poharakba töltjük, majd megszórjuk a pirított dióval. Ne készítsük el túl korán, mert a müzli felpuhulhat. Aki nem bír magával, az csorgathat rá mézet pluszban.

Müzliből desszert - egészséges és finomFogyókúrakehely

Hozzávalók 4 személyre

8 evőkanál hagyományos müzli
0,5 liter lecsöpögtetett joghurt vagy krémes görög joghurt
0,25 kg idénygyümölcs
2 tojás
méz vagy agávészirup
1 citrom vagy narancs reszelt héja

A tojássárgáját összekeverjük a joghurttal, és mézzel vagy agávésziruppal kellően megédesítjük, majd belekeverjük a reszelt citrushéjat. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és hozzákeverjük a joghurtos krémhez. Hűtőben 20-30 percet pihentetjük. Közben a gyümölcsből, agávé vagy méz hozzáadásával öntetet főzünk. Miután kihűlt, a joghurtos krémmel és a müzlivel együtt poharakba rétegezzük.
Tipp: Aki fél nyers tojást használni, az csinálhatja tejszínhabbal, és az előző receptből megismert krémmel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top