Gasztro

Bádogtehénből isszuk a tejet

Te is inkább frissen fejt tehéntejet adnál a gyereknek a bolti helyett? Mi sem egyszerűbb ennél: irány a tejautomata, és hidd el, az a tej látott tehenet.
Bádogtehénből isszuk a tejet

Országszerte csaknem 2000 tejautomata várja a vásárlókat. Ugyan ezek nagyobb része Budapesten és környékén van kihelyezve, de vidéken is szép számmal találhattok ilyen berendezéseket kisebb-nagyobb élelmiszerboltokban, forgalmas helyeken. Hasonlóan működik, mint egy üdítőautomata: kell egy kis aprópénz, bedobod, megnyomod a zöld gombot, és már jön is az eredeti, nyers tehéntej. Azzal a különbséggel, hogy annyi italt ad ki az automata, amennyire befizetsz. Nem kell visszajáróval bajlódni, vihetsz kisüveget, nagyobb palackot, vagy akár egy pohárral is tölthetsz magadnak. Ha pedig épp nincs kéznél semmilyen flaska, az üzletekben álló automata mellett legtöbbször palackadagolót is találsz, az üres flakonért plusz negyven forintot kell fizetned. A tej azonban a bolti árhoz képest 20–50 forinttal is olcsóbb lehet, vidéken már akár 140–160 forintért tölthetsz magadnak egy litert, de Budapesten sem kerül többe 220 forintnál literje. Ráadásul ennek a tejnek az utolsó cseppjét is ki tudod használni.

Mik a szabályai?

Az élelmezés-egészségügyi jogszabályok szerint:

  –Tejautomatában kizárólag aznapi vagy előző napi tejet árusíthatnak, mert a fejéstől számítva maximum 48 óráig lehet a nyers tejet tárolni, utána megromlik.
– A kifejt tejet legkésőbb két órán belül le kell hűteni.
– A tejet 4 fokon kell árusítani.
– Az automata mellé kötelező kiírni, hogy a tejet otthon fel kell forralni.

Felforraljam vagy se?

Ha rábukkansz egy ilyen automatára, ki lesz mellé írva: „Fogyasztás előtt felforralni.” Sokan mégis jóízűen isszák a nyers, kezeletlen tejet forralás nélkül is. Vajon ez veszélyes lehet? „A termelői tej nincs pasztőrözve, nincs zsírtalanítva, teljes értékű tej, annak minden beltartalmával együtt – mondja Gajdácsi László, egy tejautomatákat forgalmazó cég értékesítési vezetője. – Ettől azonban nem kell megijedni. Minimális esélye van annak, hogy elkapjunk tőle bármilyen fertőzést, ilyesmire nagyon ritkán van példa. De mivel teljes egészében nem lehet kizárni, ki kell írni a figyelmeztetést.” Ezek a tejek tele vannak immunerősítő anyagokkal, vitaminokkal, a forralással kiöljük belőle ezeket. Persze még így is sokkal értékesebb lesz, mint a bolti, de kár fölöslegesen felhevíteni, nyugodtan ihatják a gyerekek is. De aki fél, az forraljon nyugodtan, hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy mi minden ellenérzés nélkül belekortyolnánk a friss tejbe hőkezelés nélkül.


Extra zsíros tej? Hát persze!

Az automatából vásárolt tejben nemcsak vitaminból van több, hanem zsírból is. Talán első hallásra rémisztőnek tűnhet, hogy a megszokott 1,5 és 2,8%-os dobozoshoz képest ennek minimum 3,5% a zsírtartalma, de legtöbbször inkább 4% fölött van. Gajdácsi úr szerint a lehető legjobbat tesszük magunkkal, ha nem a hígított verziót fogyasszuk, tekintve, hogy a zsírral a zsírban oldódó vitaminokat is kiölik belőle.

Miért pasztőrözik a boltit?

A pasztőrözés által kiölik a baktériumokat a nyers tejből. A tbc a legellenállóbb bacilus az összes közül, csak 72 fokon pusztul el. Noha a teljes magyarországi tehénállomány mentes a tbc-baktériumtól, hogy a fertőzés legkisebb esélyét is kizárják, 72 fokra hevítik a tejet, majd 15 másodperc múlva visszahűtik. A szakember szerint ezzel nincs is gond, a túlpasztőrözéssel viszont annál inkább. Hogy hetekig, hónapokig elálljon a tej, 85-95, de akár 130 fokra is felhevítik. Zsíron és fehérjéken kívül ezekben nem sok értékes anyag marad.

Tévhit a tehénszag

A termelői tejet többnyire a gazdasághoz közel eső településeken értékesítik, hogy ne kelljen több száz kilométert utaztatni. Ha tehát elbizonytalanodnál, honnan is származik az a tej, amit kitöltöttél magadnak, szinte biztos lehetsz benne, hogy a legközelebbi tehenészetből. Fogyaszd bátran, és ha még nem kóstoltad, felejtsd el a tévhitet, miszerint a friss tejnek tehénszaga van. Ez csak akkor fordulhat elő, ha rosszul kezelték, és nem megfelelő a higiénia. Ha például sokáig hagyják állni a szabad levegőn az istállóban, a nyers tej gyorsan átveszi a szagokat. Ám ha megfelelő időn belül zárt helyre kerül, nem fogsz érezni rajta ilyesmit. Nagyobb gazdaságokban a kifejt tej öt percen belül a hűtőrendszerbe folyik, és kellemes tejillata lesz.

Itt és itt nézheted meg, hogy merre van a közeledben automata. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top