Nem tudunk keveset főzni; 6 liter húsleves, 12 szelet rántott hús, 5 liter főzelék. Sokan rettegnek attól, hogy a család éhes marad, ezért túlfőzik magukat, a legtöbben ugyanis nem alapanyagokat, hanem szinte teljes menüsort dobnak ki a kukába. A Magyar Élelmiszerbank elnöke, Cseh Balázs szerint ez az élelmiszerárakra is kihatással lehet. Az ENSZ adatai szerint 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, a teljes termelés nagyjából egyharmada. Amennyiben ezeket a termékeket a boltokban hagynánk, a kereslet csökkenne, a kínálat nőne, az árak pedig elkezdenének lejjebb menni.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az Esélyt az Ételnek! kampányában próbálja meg felhívni a figyelmet arra, hogy a pazarlással mennyi pénzt dobunk ki az ablakon. Gondoljunk csak bele, hogy egy leves kidobásakor a felhasznált víz és energia is pocsékba megy…
A szakértők tippjei:
– Mindig lista szerint vásároljunk! Az egyet fizet, kettőt kap akciók sokszor nem érik meg. |