Gasztro

Az utolsó falat a legfinomabb?

Melyik falat a legjobb? A dobostortát hogy eszed? Egy amerikai kutatás szerint nem mindegy, hogy mit mikor eszünk. Lehet, hogy az új eredmények megreformálják az étkezési szokásainkat?

Az utolsó falat a legfinomabb?A michigani egyetemen végzett kísérletben minden diák csokikat ehetett. A menüben volt tej-, ét, fehér- és mogyorós csoki is. A csoport egyik felének szóltak, hogy az utolsó kockát kapják, a többieknek azonban egyszerűen csak nem adtak többet. Majd a kutatók megkérdezték, hogy melyik volt a finomabb? Azok a diákok, akik tudták, hogy az utolsó falat csoki van a szájukban, szinte kivétel nélkül azt vágták rá, hogy az volt a legjobb, függetlenül a csoki típusától. Azokl azonban, akiknél a csokiutánpótlást egyszerűen beszüntették, már nem az utolsót tartották a legfinomabbnak.

Mégsem a desszert a legfinomabb?

A tudósok ebből pedig arra jutottak, hogy talán mégsem a desszert a legfinomabb fogás… Lehet, hogy a leves lenne a legnagyobb kedvencünk, ha azzal fejeznénk be az ebédet? Mi ugyan nem hisszük. Te kezdenél krémessel és végeznél bablevessel? Az viszont már egyre gyakoribb, hogy néhány menő étterem már próbálkozik azzal, hogy a menüsor közepén kevésbé édes és nem túl hangsúlyos desszert kerül.

Az amerikaiak eredményeiből kiindulva mi is kíváncsiak voltunk, hogy a szerkesztőség tagjai mit gondolnak, melyik falat a legfinomabb? És ha már falat, akkor fel kellett tennünk az örök kérdés: hogyan eszed a dobostortát?

Miért fontos, hogy mikor eszed meg a cukormázat?

M. Scott Peck Járatlan út című könyvében lehet olvasni arról, hogy mire lehet következtetni abból, hogy ki hogyan eszi meg a tortáját. A kulcsszó a kielégülés késleltetése. Az köztudott, hogy a torta legfinomabb része a cukormáz (de ha valaki a krémest részt szereti, akkor abból a szemszögből is nézheti, a lényeg, hogy a számára legfinomabb rész kell behelyettesíteni a cukormáz helyére) A máz elfogyasztása a torta legélvezetesebb része, a belső rész – ami a feltételezések szerint nem annyira finom – a feladata kihívást jelentő része.

Ha „kibírjuk”, és előbb a torta belsejét esszük meg, akkor Peck szerint, nagyobb mértékben leszünk elégedettek, mintha a cukormázzal kezdenénk. Ellenkező esetben ha a cukormázzal kezdünk, akkor kis ideig élvezzük a helyzetet, és amikor a torta belsejéhez érünk, már nem érzünk akkora elégedettséget. Az író szerint a rövid távú kielégülés csábításának való ellenállás, hosszú távú kielégüléshez vezet. Ha valaki nem tud ellenállni a rövid távú kielégülés csábításának, akkor ez biztos kudarchoz vezet.

Kempf Zita – szerkesztő

Melyik falat a legjobb?

„Minden falatot egyformára igyekszem összeszerkeszteni: kerüljön mindbe mindegyik részletből.”

Hogy eszed a dobostortát?

„Leszedem a tetejét, mert nem lehet a tortával együtt vágni, és hozzáharapom a szeletekhez.”

Nagy Sebestyén – főszerkesztő

Melyik falat a legjobb?

„Arra törekszem, hogy mindegyik egyformán finom legyen. A falat adja a másikat.”

Hogy eszed a dobostortát?

„Egy villa a csíkos részből, egy kis harapás dob. Még egy csíkos, még egy kis dob. Így haladok, amíg el nem fogy az egész.

Strommer Nóra – szerkesztő

Melyik falat a legjobb?

„Régebben mindig direkt a végére hagytam a legfinomabb falatot, de rászoktam arra, hogy rögtön megeszem a legjobb részeket, hátha akkor nem falok fel mindent az utolsó morzsáig.”


Hogy eszed a dobostortát?

„Nem eszem dobostortát, bocs. Eleve nem is lehet rendesen megenni, ahogy a krémest se nagyon.”

Csipán Viktor – webszerkesztő

Melyik falat a legfinomabb?

„Az első és az utolsó.”

Hogy eszed a dobostortát?

„Semmi elkülönítés, egyben, ahogy a cukrász teremté!

Dobos Tamás – képszerkesztő

Melyik falat a legfinomabb?

„A legfinomabb falat az első. Szigorúan logikai alapon. Az ember akkor a legéhesebb, kvázi mindig az első falat a legjobban eső. Az utolsónál a közhiedelemmel ellentétben már elfárad az ízlelésért felelős szervünk, és nem okozhat olyan katartikus élményt, mint a legelső. Az utolsó falatról alkotott kép szerintem csak feltételes reflex lehet…”

Hogy eszed a dobostortát?

„A dobostortát nem szeretem, de ha szeretném, akkor sem enném meg.”
Az utolsó falat a legfinomabb?
Pácsonyi Daniella – szerkesztő

Melyik falat a legfinomabb?

„A legelső és a legutolsó. Az első azért, mert olyankor még mindig nagyon izgatott és éhes vagyok, az utolsó pedig azért, mert akkor még marad a tányér alján szaft, ami mindig hatalmas öröm.”

Hogy eszed a dobostortát?

„Ez nem kérdés. Leszedem a dobot, aztán végigszenvedem magam a többi részen, amit annyira nem szeretek, de azt hiszem, hogy önmagában a karamelles részért sem rajonganék.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top