Gasztro

Életveszélyes a legújabb őrület – itt a fahéjkihívás

Az, hogy a kapszaicinfüggők bármit megtesznek a méregerős csilik elfogyasztása után érzett euforikus állapotért, már nem ritka. Egy új őrület azonban még ezen is túlszárnyal, a baj csak az, hogy korántsem veszélytelen.
forrás: youtube
Forrás: YouTube

A YouTube-on egyre több olyan videó kering, amely a Cinnamon Challenge-et (Fahéjkihívás) hivatott népszerűsíteni. A feladat nem túl bonyolult, vegyél egy merőkanálnyi fahéjat, tedd a szádba és nyeld le! Egyszerűnek tűnik, nem? A videókból azonban kiderül, hogy az önmagukat bátornak nevező alanyok szinte végig az életükért küzdenek. A hatalmas adag finom portól ugyanis köhögnek, prüszkölnek, hánynak. És az egészből igazából csak annyi látszódik, mintha egy szélgép kiborította volna a fűszeres üvegcsét. A harcosokon csak egy pohár víz segíthet, ami leviszi a torkokra tapadt fahéjszemcséket, amelyek azonban fél perc alatt sivatagi körülményeket teremtenek a szájban.

Az életével játszik, aki kipróbálja

Az orvosok szerint azonban aggodalomra adhat okot az is, hogy a nagyon finom por könnyen a légcsőbe kerülhet, onnan a tüdőbe, ami pedig később gyulladáshoz, vagy akár fulladáshoz is vezethet. Ennek tudatában pedig mindenki döntse el maga, hogy bátorság vagy hülyeség a fahéjfalás… Annyi biztos, hogy Amerikában – hol máshol – már több közép- és főiskolában betiltották a fahéjnyelést, elsősorban egészségügyi okokra hivatkozva. Aki pedig elrettentő videókat szeretne nézni, az írja be a YouTube keresőjébe, hogy „cinnamon challenge”, és rögtön előkerül több száz találat, köztük pedig olyan is akad, amelyet több mint tízmilliószor láttak már.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top