Miért szereti a szervezetünk a medvehagymát? Élettani hatásai hasonlítanak a fokhagymáéhoz, de kevesebb hatóanyagot tartalmaz. Serkenti a bélműködést, de jó hasi görcsök és puffadás ellen is. Csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterinszintjét. |
A medvehagyma a vöröshagyma közeli rokona, bár íze a fokhagymáéhoz hasonlít leginkább. A levelei nagyon hasonlítanak a gyöngyvirág leveleihez, ami azonban mérgező, ezért ha nem megszagolva nem érzünk intenzív hagymaillatot, inkább ne kísérletezzünk vele. A Mecsekben és a Bükkben is jó lelőhelyeket találunk, de ha megvan a tuti, akkor lehetőleg mélyen hallgassunk róla, ugyanis a fanatikusok között vérig menő harc folyik a titkos medvehagymarétekért.
Megyeri Sárát, egy igazi fanatikust, kértük meg arra, hogy magyarázza el, miért is kell szeretni a medvehagymát? „Imádom, hogy ez az első igazán tavaszi íz, ráadásul szedni is jó, a gyerekeket is be szoktuk vonni. Vajas kenyérrel isteni, de kifőtt tésztával, olívaolajjal meglöttyintve is nagyon jó. Főzés során sokat veszít az ízéből, ezért én leginkább nyersen eszem. A fagyasztást nem bírja, de pesztót (medvehagyma, olíva, dió, fenyőmag) minden évben csinálok belőle, a tavalyiból még most is találtam egy keveset hűtőben. A kedvencem a medvehagymás pelmenyi, amiből szokott kerülni a fagyasztóba is, bár ezt elég macerás legyártani. Mi Etyek mellé és a Mecsekbe szoktunk járni, de egy igazi rajongó sosem árulja el a saját bevált lelőhelyét.”
Kedvcsinálónak kapsz tőlünk három bevált receptet
Medvehagymás szűzpecsenye vajastésztában |
Hozzávalók:
80 dkg sertésszűz
1 evőkanál étolaj
1 tojás
4 db 10×20 cm-es vajastészta lap
15-20 levél medvehagyma
só, bors
A szűzpecsenyét előkészítjük, sózzuk, borsozzuk, kevés zsiradékon körbesütjük. A recept folytatása…
Harmath Csaba receptje – Medvehagymás burgonyakrémleves |
„A világ egyik legegyszerűbb levese, ilyenkor tavasszal, szezonban gyakran készítem, hisz pikk-pakk meg is van.”
Hozzávalók:
0,35 kg burgonya
1 l zöldségalaplé
0,05 kg medvehagyma
só, bors,
0,1 l tejszín
citromlé
0,05 kg vaj
Medvehagymás-tönkölyös kenyér |
Hozzávalók:
7 g száraz élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
40 dkg finomliszt
30 levélnyi medvehagyma
3 dl meleg víz
1 ek. sikér
A száraz alapanyagokat egy tálba tesszük, hozzáöntjük a meleg vizet, alaposan kidolgozzuk, és meleg helyen – konyharuhával letakarva – hagyjuk kelni. A recept folytatása…