Gasztro

Reggelik hete: csinálj házi vajat!

Eddig a boltban vetted a vajat és a sajtot? Ha egyszer legyártod a saját házi verziódat, jobb, ha készülsz, hogy a család többet nem kér másból.

Reggelik hete: csinálj házi vajat!Zöldfűszeres vaj

Hozzávalók kb. 35 dkg vajhoz:

1 liter házi tejszín
1 teáskanál jó minőségű tengeri só
2 evőkanál aprított friss fűszernövény vegyesen (pl. snidling, rozmaring, petrezselyem)

Öntsük a tejszínt egy nagy tálba, szórjuk hozzá a sót. Elektromos mixerrel lassú fokozaton kezdjük el verni a tejszínt. Először sűrűsödni kezd, majd habbá keményedik. Verjük tovább, egyre nagyobb fokozaton, hogy a hab összeessen, aztán szép lassan csomókba gyűlve kezd a vaj elválni az írótól. Az írót öntsük le róla (tegyük félre, kenyértésztákhoz felhasználhatjuk). Villával keverve dolgozzuk bele a zöldfűszereket, majd egy szűrőbe tegyünk gézlapot. Kanalazzuk bele a vajat, csöpögtessük le, nyomkodjuk ki belőle a még esetleg benne maradt írót. Formázzuk, tegyük hűtőbe.

Tipp: A bolti UHT tejszín nem jó alap a vajhoz, vegyél például Fuchs vagy Cserpes tejszínt!

Elkészítés: 20 perc + hűtés

Reggelik hete: csinálj házi vajat!Tarka borsos krémsajt

Hozzávalók:

50 dkg natúr joghurt
1 dl 30%-os tejszín
1,5 kávéskanál só
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál frissen őrölt tarka bors

Keverjük el a tejszínt a joghurttal! A megtisztított fokhagymát zúzzuk egészen apróra, adjuk a tejszín és a joghurt keverékéhez, sózzuk. Szórjuk hozzá a frissen, durvára őrölt tarka borsot. Egy mély tálat béleljünk ki konyharuhával (tehetjük először szűrőbe), és öntsük bele a keveréket. Kössük össze szorosan a konyharuha széleit, a csomónál szúrjunk át rajta egy fakanalat, majd a fakanalat rakjuk egy tál szélére úgy, hogy a rajta lógó gömböc alja ne érjen a tál aljába. Tegyük be a hűtőbe csöpögni, 1,5 nap után kenhető krémsajtot kapunk, amely utána lezárva 4-5 napig tárolható a hűtőben.

Tipp: A borsoson kívül készíthetsz zöldfűszeres, diós vagy éppen lila hagymás krémsajtot is!

Elkészítés: 15 perc + érlelés

Reggelik hete: csinálj házi vajat!Fokhagymás tehéngomolya

Hozzávalók:

2 liter házi tej (pl. Fuchs vagy Cserpes)
8 dkg só
fél dl 10%-os ecet
7-8 gerezd fokhagyma

A tejet keverjük el a sóval, takaréklángon folyamatos kevergetés mellett melegítsük 20 percet, forrnia nem szabad. Vegyük le a tűzről, keverjük el benne az ecetet, majd hagyjuk állni 20-25 percet, ekkor túrósodni kezd a tej. Konyharuhával béleljünk ki egy nagy szűrőt, óvatosan öntsük bele a túrósodott tejet, nyomkodjuk ki nagyon óvatosan a savót. A megtisztított fokhagymákat aprítsuk fel, keverjük el a túrómasszával. A konyharuha széleit kössük össze, szúrjunk át rajta egy fakanalat, majd az egészet támasszuk meg úgy egy tálban, hogy az alja ne érjen a tál aljához. Hagyjuk magától csöpögni 2-3 napon keresztül hűvös helyen, időnként öntsük le alóla a lecsöpögött savót.

Elkészítés: 30 perc + érlelés


Megjelent a legújabb Szuflé!

A tartalomból:
– Rendezz ázsiai kerti partit!
– A legszuperebb házi fagylaltok
– Virágok a tányéron

Indul a nagy Crème brûlee hét

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top