Mautner Zsófi olyan recepteket állított össze, amelyek gyorsan elkészíthetőek és az egész család imádni fogja. A speciális alapanyagokat, pedig gond nélkül megveheted az IKEA-ban.
Grillezett csirkemell citromos-sült zöldséges bulgurral
Hozzávalók (4 adag)
30 dkg padlizsán, felkockázva
25 dkg cukkini, felkockázva
1 piros kaliforniai paprika
2 lilahagyma, cikkekre szeletelve
50ml olívaolaj
só, bors
1 citrom reszelt héja
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
10 dkg durva szemcséjű bulgur
4×15 dkg csirkemellfilé
A felkockázott zöldségeket és a lilahagymát összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. 200C fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük, hogy a szélek kissé karamellizálódjanak. Amikor megsültek, rászórjuk a reszelt citromhéjat. A bulgurt kevés olívaolajon átforgatjuk, felöntjük 2,5x-es mennyiségű vízzel, majd puhára főzzük. Összekeverjük a sült
zöldségekkel, végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet is. Grillezett csirkemellfilé köreteként tálaljuk. A csirkemellet serpenyőben mindkét oldalán megsütjük.
Bodzás grízpuding vörösáfonya öntettel
Hozzávalók (4 kis adag)
3 dl tej
3 dl tejszín (30%)
3dkg cukor
pici só
35g búzadara
5 evőkanál bodaszörp (Svéd Finomságok Boltja)
2 lap zselatin
Tetejére: vörösáfonyadzsem
A tejet, tejszínt, cukrot, sót forráspontig melegítjük. Ekkor belekeverjük a búzadarát és a bodzaszörpöt, néhány percig keverjük, amíg a dara kissé megdagad. Végül belekeverjük a beáztatott, kinyomkodott lapzselatint. Néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, ez alatt megdermed. Tálaláskor 2-2 evőkanál vörösáfonyadzsemmet kanalazunk a tetejére, amelyet esetleg kevés cukorsziruppal hígítunk.
Csípős-édes sárgarépasaláta grillezett csirkemellel
Hozzávalók (4 adag)
40dkg sárgarépa, gyufaszálra szeletelve
20dkg koktélparadicsom, félbevágva
egy csokor friss menta
egy csokor friss koriander
Öntet:
4 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál citromlé
2 evőkanál cukor
4 evőkanál víz
1 gerezd reszelt fokhagyma, reszelve
1 kávéskanál reszelt friss gyömbér
½ kávéskanál csípős paprikakrém (vagy más chilipaszta, vagy friss chili)
Tetejére:
1 evőkanál pirított, sótlan földimogyoró
1 evőkanál ropogós sült hagyma (Svéd Finomságok Boltja)
Az öntethez összekeverjük a szójaszószt, citromlevet, cukrot és a vizet. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a reszelt gyömbért és a chilit, vagy csípős paprikakrémet. Összeforgatjuk a gyufaszálra szeletelt (vagy reszelt) sárgarépával. Hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomot, majd a mentát és a koriandert. Jégsalátára halmozzuk, majd megszórjuk a pirított mogyoróval és a ropogós sült hagymával. Tetejére helyezhetünk vékonyra szeletelt grillezett csirkemellett, vagy esetleg fokhagymás rákot.
Lazacfilé kókusztejes, tavaszi mártással és medvehagymapesztóval
Hozzávalók (4 adag)
3 evőkanál olaj
1 hagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2cm friss gyömbér, reszelve
2 teáskanál vörös currypaszta (Mae Ploy)
5 dl kókusztej
2 dl zöldségalaplé
25 dg felkarikázott cukkini
25 dkg brokkolirózsa
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál halszósz
2 teáskanál cukor
4x15dkg lazacfilé (Svéd Finomságok Boltja)
Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Amikor puha, hozzáadjuk a currypasztát, amely az olajban feloldódik. Felöntjük a kókusztejjel és a zöldségalaplével, és kb. 10 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A mártásba tesszük a cukkinit és a brokkolit, és kb. 5 percig főzzük, amíg megpuhul, de kissé roppanós marad. A legvégén ízesítjük citromlével, halszósszal és cukorral. Megsütjük a lazacfilét: felforrósítunk egy serpenyőt, kevés olajat adunk hozzá, majd a lazacot mindkét oldalán megsütjük. Jázminrizs illik mellé.