Ha a család valami hagyományosra vágyik
Cigánypecsenye
Hozzávalók 4 személyre:
• 20 dkg bőrös szalonna
• 3 fej vöröshagyma
• 1 fej fokhagyma
• 1 teáskanál fűszerpaprika
• só, bors
• 60 dkg tarja
• olaj
• 50 dkg füstölt kolbász
A bőrös szalonnából szeleteket vágunk, majd a szeleteket úgy vágjuk be, hogy a bőr egyben maradjon, és a vágások fél cm-re kövessék egymást. A bevágott szalonnát lábosban kis lángon zsírjára pirítjuk, ha szükséges, megfordítjuk. Amikor a szalonna összepöndörödik, és kakastaréj formájú lesz, kivesszük. A visszamaradt zsírban megpirítjuk a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát, elkeverjük. Kevés vizet adunk hozzá, megsózzuk, dinszteljük. Ha a víz elpárolgott, pótoljuk.
Közben a tarjából 8 dkg-os szeleteket vágunk, kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát elősütjük. (Kb. félig süljön meg.) A hagymás léhez adjuk az elősütött húst, körülbelül 15 percig pároljuk. A hús után visszamaradt olajban megsütjük a bevagdosott kolbászokat, félretesszük. Tálaláskor a hús tetejére hagymás ragut teszünk, erre kerül a kakastaréj és a kolbász, mellé pedig főtt burgonyát kínálunk.
Kürtőskalács
Hozzávalók kb. 6 darabhoz:
• 40 dkg liszt + a deszka lisztezéséhez
• 2 dkg friss élesztő
• 2 evőkanál cukor
• 2 dl tej
• 5 dkg Rama sütőmargarin, olvasztva
+ a formákhoz
• 1 tojás + 1 a kenéshez
• 1 citrom héja
• 1 csomag vaníliás cukor
• csipet só
• + 4-5 darab papírtörlő gurigája és alufólia
A hempergetéshez ízlés szerint:
• cukros darált dió
• kakaó, cukor, fahéjas cukor
A sütőformák elkészítése: a papírtörlő gurigáját alufóliával többször körbetekerve bevonjuk úgy, hogy a guriga belsejébe is belógjon a fólia.
A tésztához az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, összedolgozzuk a tojással, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a sóval, az olvasztott Rama margarinnal, a maradék tejjel, valamint a felfuttatott élesztővel. Langyos helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle. Az alufóliás sütőformákat megkenjük kevés olvasztott Rama margarinnal, és csíkonként rátekerjük a tésztát a hengerekre úgy, hogy a tésztacsíkok egy kicsit fedjék egymást. A kalácsokat ezután meghengergetjük a nyújtódeszkán, hogy a csíkok jól egymáshoz tapadjanak. Megkenjük a másik tojással, majd cukorba (vagy darált dióba, fahéjba) forgatjuk. Tepsibe állítjuk őket, és előmelegített, forró sütőben körülbelül 15 perc alatt megsütjük. A kürtőskalácsokat még melegen leszedjük a formákról.
Ha nem a megszokott menüt szeretnéd főzni
Szalonnában sült csirkemell brassói burgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 kisebb méretű, egész csirkemell
• 25 dkg szeletelt bacon
• 60 dkg burgonya
• 6 gerezd fokhagyma
• só, fekete bors
• 1 l étolaj
• 2 darab paradicsom vagy 10-15 dkg koktélparadicsom
• 1 darab hegyes erős paprika
A csirkemelleket vastagabb csíkokra vágjuk, és egyenként betekerjük szalonnába. Tepsibe tesszük, forró sütőben 20 perc alatt megsütjük. A megtisztított, kockára vágott burgonyát bő, forró olajban kisütjük. A megtisztított fokhagymát felkarikázzuk, a többi zöldséget kockára vágjuk. Egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk a fokhagymát, rádobjuk a paprikát és a paradicsomot, majd összeforgatjuk a kisütött burgonyával. Sózzuk, borsozzuk, majd a megsült csirkével tálaljuk.
Gesztenyés-trüffelkrémes torta
Hozzávalók 8-10 szelethez:
A tésztához:
• 3 tojás
• 6 dkg cukor
• 6 dkg liszt
• 2 evőkanál olaj
• 2 evőkanál kakaópor
• fél csomag sütőpor
• vaj és liszt a formához
A trüffelkrémhez:
• 1 dl tejszín
• 15 dkg kristálycukor
• 7 dkg kakaópor
• 20 dkg vaj
A gesztenyekrémhez:
• 25 dkg gesztenyemassza
• 5 dkg porcukor
• 10 dkg vaj
• 2 evőkanál rum
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével habbá verjük, a sárgáját az olajjal és a cukor másik felével kihabosítjuk, majd a fehérjehabba keverjük. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral szárazon elkeverjük, majd a tojáshabos masszába forgatjuk. Egy 15-20 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, majd beleöntjük a masszát. A tésztát a tortakarika széleihez húzkodjuk, hogy a közepénél egy mélyedés keletkezzen, így a tészta közepe a sütés alatt nem púposodik fel. 20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk hűlni, amíg elkészítjük a krémeket.
A trüffelkrémhez a tejszínt a cukorral addig főzzük, amíg a cukor elolvad, és a szirup egy kicsit besűrűsödik. Habverővel csomómentesen belekeverjük a kakaóport, majd a tűzről levéve beledolgozzuk a kis kockákra vágott vajat is. Teljes olvadásig kevergetjük. Az így elkészült krémet hagyjuk kihűlni, majd egy mélyebb tálba tesszük, és géppel néhány percig habosítjuk.
A gesztenyekrémhez a gesztenyemasszát lereszeljük, és jól kikeverjük a porcukorral, a puha vajjal és a rummal. 8 kis golyót formálunk a masszából, és félretesszük a díszítéshez.
A kihűlt piskótakarikát 3 lapra vágjuk. Az alsó lapot vékonyan megkenjük trüffelkrémmel, majd eloszlatjuk rajta a gesztenyekrémet. Ismét egy vékony réteg trüffelkrém következik, majd ráhelyezzük a középső piskótalapot, amit ismét trüffelkrémmel kenünk meg. Hagyjunk krémet a torta körbekenéséhez is! A rétegezést a harmadik piskótával fejezzük be, majd körbekenjük a maradék trüffelkrémmel, és rusztikusan megcsapkodjuk az oldalát. A félretett gesztenyegolyókkal díszítjük a tetejét.
A golyókat megszórhatjuk kakaóporral, vagy csurgathatunk rájuk olvasztott csokoládét is.