Gasztro

Medvehagyma helyett támad a mérgező gyöngyvirág

Lassan vége a medvehagymaszezonnak, ezért aki akar, az most még gyorsan betárazhat belőle. De nem mindegy, hogy hol veszi. Ha ugyanis rosszul választ, akár mérgezés is lehet a vége.

A medvehagyma és a gyöngyvirág levelei kísértetiesen hasonlítanak egymásra, az utóbbi azonban mérgező. Laikus fogyasztó esetleg meg sem tudja különböztetni egymástól őket. Főleg akkor nem, ha nem megbízható helyen veszi. Metróaluljárókban vagy útszéli árusoktól nem érdemes venni, ugyanis talán maguk a beszerzők sem tudják, hogy melyik a gyöngyvirág és melyik a medvehagyma. A medvehagyma levele puhább és kicsit szélesebb, az illata pedig fokhagymára emlékezetet. Ezt azonban egy metróaluljáróban nem igazán lehet érezni…

 
Gyöngyvirág
Gyöngyvirág
 
Medvehagyma
Medvehagyma

Nem játék!

„Már a Rómeó és Júliában is megmondta Lőrinc barát, hogy vannak tetszetős, ám nagyon mérgező növények – na, ilyen a gyöngyvirág – mondja a Nők Lapja Cafénak Zacher Gábor, toxikológus. – Legrosszabb esetben bele is halhat, ha valaki gyöngyvirágot eszik medvehagyma helyett – mondja az ismert toxikológus. – Egy kis hányinger, egy kis hasmenés, és ami a legrosszabb, szívritmuszavar – ezeket a tüneteket okozhatja az orvos szerint, és általában már 2-3 óra után „hat”. – Nehéz megmondani, hogy mennyit kell megenni a halálos adaghoz, mert minden növénynek más a mérgezőanyag-tartalma, de már egy szál gyöngyvirág is okozhat halált. Azért veszélyes a gyöngyvirág, mert olyan mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek komoly szívritmuszavart okoznak – ebbe halnak bele a gyöngyvirág áldozatai.”

Ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy piacon vesszük meg a medvehagymát, és nem árt, ha már most hétvégén bevásárolunk, azután ugyanis egy évet kell rá várni…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top