Kapros salátafőzelék tojásos burgonyalepénnyel
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 darab fejes saláta
• fél teáskanál szódabikarbóna
• 8 dl tej
• cukor, só
• 3 evőkanál burgonyakeményítő
• kb. 2 evőkanál ecet
• 1 csokor friss kapor
A lepényhez:
• 20 dkg burgonya
• 8 tojás
• fél piros kaliforniai paprika
• fél fej vöröshagyma
• olaj
• fél csokor petrezselyem
A fejes salátát leveleire szedjük, alaposan megmossuk, hogy ne maradjon földes, és kétujjnyi szeletekre vágjuk. A tejet feltesszük melegedni, hozzáadunk cukrot, sót és a szódabikarbónát. Forrás előtt beletesszük a salátát, csak rövid ideig főzzük (kb. 5-10 percig). A keményítőt vízzel elkeverjük, besűrítjük vele a főzeléket. Ecetet adunk hozzá, a legvégén beleszórjuk az összevágott kaprot, egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzről.
A lepényhez a megmosott burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, és 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A kaliforniai paprikát is 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és egy teflonserpenyőben kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a burgonya- és a paprikakockákat. Sózzuk, rövid pirítás után megszórjuk vágott petrezselyemmel, és felöntjük a felvert, sózott tojással. Kis lángon sütjük, amikor már megszilárdult, megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. A főzeléket a felszeletelt lepénnyel tálaljuk.
Sült római saláta – köretként ajánljuk
Hozzávalók 4 személyre
• fejenként 1 db kisebb saláta (ha csak nagyokat találunk, akkor félbe is lehet vágni)
• olívaolaj a sütéshez
• só, bors, egy kevés római kömény
A salátát megmossuk és lecsepegtetjük, egy edényben olajat hevítünk és a saláta mindegyik oldalát pirosra sütjük. Amíg még meleg, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés római köménnyel.
Tipp: Tejföllel leöntve is finom.
Lazaccal sült saláta – ínyenceknek
Hozzávalók 1 személyre – ugyanis mindenki egy kis papírcsomagot kap a tányérjára
• 1 nagyobb szelet lazac, de aki szeret kísérletezni, az pisztránggal is kipróbálhatja
• fél fejes saláta
• negyed póréhagyma
• 2 szelet citrom
• 1 gerezd fokhagyma
• só, bors
• olívaolaj
A lazacszeletet sózzuk, borsozzuk. A pórét és a fokhagymát karikákra vágjuk, a salátát pedig apró darabokra tépkedjük. Egy jókora sütőpapírból kis tasakot hajtogatunk (ha ügyetlenek vagyunk akkor alufóliából is meg lehet oldani), majd beletesszük a salátadarabkákat, zöldségezzük, sózzuk, borsozzuk, és ráhelyezzük a lazacot, valamint a két gerezd citromot. Meglocsoljuk egy kevés olajjal. 180 fokos sütőben, 15-20 perc alatt megsütjük. Figyelem, mindig a vendégek előtt bontsuk ki a zsákot, mert az onnan felszálló illat egészen elképesztő.
Salátapufi, avagy az egészséges hamburger
Hozzávalók 4 személyre
• 50 dkg darált marhahús
• 10 dkg marhavesefaggyú vagy szalonna
• 1 fej vöröshagyma
• mustár, ketchup
• só, bors
• zöldségek
• sajt
• csomagonként 1 nagy levél saláta (lehet jég- vagy fejes saláta)
A marhahúst összekeverjük a darált vesefaggyúval vagy szalonnával, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a hagymát. Majd serpenyőbe téve ropogósra sütjük a keveréket. Közben egy-egy salátalevelet letépünk, és beletesszük a sült marhát és ráhelyezzük a sajtot. Majd ízlés szerinti zöldségeket (paradicsom, uborka, paprika) pakolunk rá. Mustárral és ketchuppal ízesítjük, majd kicsit összetekerjük, és reménykedünk, hogy a család nem fog kiakadni a diétás burger miatt.