Narancsos palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintatésztához:
• 30 dkg liszt
• 3 tojás
• 4 dl tej
• 1 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
• 1 közepes méretű narancs reszelt héja
• 5 dkg vaj, olvasztva
• 1 evőkanál porcukor
• csipet só • kevés olaj a sütéshez
A mártáshoz:
• 5-6 darab narancs kifacsart leve (kb. 2,5 dl)
• 1 darab citrom
• 2 evőkanál porcukor
• 5 dkg vaj
• 1 evőkanál keményítő
A palacsintatészta hozzávalóit csomómentesre keverjük. Nagyméretű palacsintasütőben hagyományos módon kisütjük a palacsintákat, félretesszük, melegen tartjuk. A narancsmártáshoz összekeverjük a narancslevet a citrom reszelt héjával, a porcukorral. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, és hozzákeverjük a cukros-narancsos levet. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a kevés hideg vízzel kikevert keményítőt, és csomómentesre keverjük. Alacsony lángon forraljuk a mártást, amíg kellően besűrűsödik. A palacsintákat félbe, majd negyedbe hajtjuk, és ráöntjük a forró narancsmártást. Azonnal tálaljuk.
Csúsztatott málnás-kakaós palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
• 10 dkg vaj
• 4 tojás
• 20 dkg liszt
• 1 zacskó sütőpor
• csipet só
• 2 zacskó vaníliás cukor
• 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• 3 dl tej
• 20 dkg málna
• kevés olaj a sütéshez
• kb. 3 evőkanál málnalekvár
A vajat habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, a sütőport, a sót, a vaníliás cukrot és a kakaóport. Fokozatosan felengedjük a tejjel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a málnaszemekkel együtt lazán a palacsintatésztához keverjük. A palacsinták egyik oldalát lassú tűzön megsütjük, majd egy tálra csúsztatjuk a kisütött felével lefelé. Vékonyan megkenjük a málnalekvárral, majd rácsúsztatjuk a következő kisült palacsintát. Így rétegezzük, amíg elfogy a tészta. A legutolsót megfordítva borítjuk a halomra. Azonnal, forrón tálaljuk.
Áfonyás amerikai palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
• 20 dkg liszt
• 1 zacskó sütőpor
• csipet só
• 2 evőkanál cukor
• 2 tojás
• kb. 1,5 dl tej
• 5 dkg vaj, olvasztva
• 20 dkg áfonya
• olaj a sütéshez
• méz vagy juharszirup a tálaláshoz
A lisztet összekeverjük a sütőporral, csipet sóval és a cukorral. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük a liszttel. A vajat megolvasztjuk, azt is a tésztába keverjük, végül beleszórjuk az áfonyaszemeket. Egy teflonserpenyőt olajjal kikenünk, a közepére kis merőkanállal teszünk egy adag tésztát úgy, hogy kerek formát kapjunk. Lassú tűzön kisütjük a palacsintákat, és hármat-négyet egymásra halmozunk. Tálaláskor mézzel vagy juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.
Rumos-körtés palacsinta csokoládéöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
A palacsintatésztához:
• 25 dkg liszt
• 3 tojás
• 4 dl tej
• 1 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
• olaj a sütéshez
A töltelékhez:
• 3 darab körte
• 1 zacskó vaníliás cukor
• 5 dkg vaj
• 3 evőkanál cukor
• 5 cl rum
• 1 dl tej
• 1 evőkanál keményítő
Az öntethez:
• 5 dkg vaj
• 2 evőkanál cukor
• 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• 3 dl tej
A palacsintatészta hozzávalóit csomómentesre keverjük, és hagyományos módon kisütjük a palacsintákat. A töltelékhez a körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, felkockázzuk, a vaníliás cukorral kevés vízben fedő alatt félpuhára pároljuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, megkaramellizáljuk rajta a cukrot. Mikor barnul, óvatosan felöntjük a rummal, a tejjel, és megvárjuk, hogy a cukor visszaolvadjon. Végül hozzákeverjük a keményítőt, kicsit besűrítjük. A körtét a rumos mártáshoz keverjük. A csokoládéöntethez megolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a cukrot, a kakaóport, majd felöntjük a tejjel. A szósz néhány perc alatt besűrűsödik. A rumos körtét a palacsintákba töltjük, feltekerjük vagy háromszögbe hajtjuk, és a tetejét meglocsoljuk a csokoládéöntettel.